Quantcast
Channel: pro peruskoulu
Viewing all 365 articles
Browse latest View live

Opettaja nettikiusaamisen kohteena

$
0
0
13.1. Ilta-Sanomat


Peruskouluikäisten kiusaaminen on siirtynyt sosiaaliseen mediaan ja poliisi saa tapauksia selvitettäväkseen yhä enemmän. Esimerkiksi opettajia kiusataan aiempaa enemmän netissä, kertoo Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen.

OAJ:n kolmen vuoden takaisen jäsenkyselytutkimuksen mukaan yli joka kymmenes kaikista vastanneista opettajista kertoi joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi. OAJ:lla ei ole opettajien kokemasta nettikiusaamisesta uudempia lukuja.

– Kun oppilailla on uusia välineitä (esimerkiksi älypuhelimia), niin tavat toimia niin hyvässä kuin pahassa muuttuvat. Kiusaamistavat ovat monipuolistuneet, Lahtinen kertoo.

Esimerkiksi Keskisuomalainenkirjoitti viikonloppuna tapauksesta, jossa oppilas otti kuvan naisopettajasta, kun tämä kumartui eteenpäin.

– Yhdellä napinpainalluksella kuva lähetettiin luokan WhatsApp-ryhmään ja siihen laitettiin teksti ”huoran perse”, komisario Jari Lindholm kertoi lehdelle.


Opettajan ammatti on puolijulkinen ammatti. Mutta silti tuntuu hätkähdyttävältä, että yli joka kymmenes opettaja on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi. 

Itse olen joutunut kevyen nettikiusaamisen kohteeksi todistettavasti kerran. Nuorten naisten Demi-lehden keskustelupalstalla kymmenisen vuotta sitten aiheena oli meidän luokka. Löysin viestin googlaamalla, koska on painotettu, että silloin tällöin kannattaa googlata omalla nimellä.

Kai-Ari Lundell on tikkutärkeä paska.

Kymmenen vuotta sitten kamerakännyköitä ei vielä tainnut olla, joten viestissä ei ollut kuvaa. En nyt niin hirveästi mieltäni pahoittanut, koska jollakin kierolla tavalla voi tulkita, että sanapari tikkutärkeä paska ei nyt niin kovin paha sanapari ole.

Mutta seksuaalisväritteiset viestit tai kuvat naisopettajista ovat pahoja, jos opettaja on tunnistettavissa. Huoran perse ei tunnu ollenkaan hyvältä.

Netissä pätevät samat lait kuin muuallakin. Kunnianloukkaus on rikos netissäkin, Lahtinen huomauttaa. (IS)

On selvää, että pahimmissa kunnialoukkauksissa nostetaan varmasti syyte.

Ikävintä on, vaikka kuinka kotona tai koulussa lapsia valistetaan, että nettikiusaamista ei saa tehdä, sitä varmasti tehdään. Kun lapsi on murrosiässä, tapahtuu melkoinen aivomyllerrys, aivot ikään kuin järjestäytyvät uudelleen aikuisuutta varten.

Murrosikäiset lapset ovat tehneet typeryyksiä aina, eivätkä ne aivomyllerryksen takia tule koskaan loppumaan. Toivottavasti niitä typeryyksiä tehdään mahdollisimman vähän.

Taantuvan koulutustason maa

$
0
0
23.10. Kauppalehti


Opetusministeriöstä tuli kylmää kyytiä, kun ministeriö julkaisi raportit suomalaisen koulutuksen tilasta. Koulutustason nousu Suomessa on käytännössä pysähtynyt. Korkeasti koulutettujen osuus putoaa kaikissa ikäluokissa ja perhetausta määrittää taas oppimista.

Suomi on rehvastellut korkealla osaamisellaan. Myös pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelma vannoi koulutuksen nimeen. Suomi piti nostaa koulutuksen kärkimaaksi.

Nyt ministeriön raportti kertoo, että suomalaisnuoret eivät ole enää poikkeuksellisen koulutettuja, vaan noin OECD-maiden keskitasoa.


Opetusministeriön raportit suomalaisen koulutuksen tilasta ovat jääneet liian pienelle huomiolle. 

Raporteissa todetaan, että Suomi on koulutustason suhteen jämähtänyt OECD-maiden keskitasolle, korkeakoulutettujen osuus on pudonnut kaikissa ikäluokissa. Tulos ei ole mairitteleva millään tavalla, kun tiedetään, että OECD-maihin kuuluu maita kuten Chile, Meksiko, Portugali ja Turkki. 

Suomi säästää koulutuksesta, kun muut maat panostavat koulutukseen. Moni maa on porhaltanut Suomen ohi, vaikka onneksi suomalainen peruskoulu ei toistaiseksi ole pettänyt, vrt. Pisa-tulokset. Seuraavia tuloksia odotellaan sydän syrjällään.

Jyrki Kataisen hallituksen kunnianhimoinen tavoite nostaa Suomi koulutuksen kärkimaaksi tuntuu nyt naurettavalta. Jatkuva resurssien alas hilaaminen näkyy. 

Hälyttävintä on, että perhetausta määrittää taas oppimista.  Oleellista on, millaiseen kotiin lapsi syntyy. Koulutusjärjestelmä ei enää pysty tasaamaan eroja. Köyhyydestä on tullut periytyvää. 

Enää ei voida puhua koulutuksellisesta tasa-arvosta. 

1990-luvun teknologista menestystarinaa ei luotu tyhjästä kyseisellä kymmenluvulla, vaan edellisten vuosikymmenten koulutuspolitiikalla. (Kauppalehti)

Itse olen käyttänyt sanontaa, ei Nokiakaan syntynyt pelkällä pyhällä hengellä.

Koulutus luo taloudellista kasvua.

Pirullisia verkkohyökkäyksiä

$
0
0

Vantaan koulujen tietoliikenneyhteydet ovat viime aikoina tökkineet pahasti. Verkkoon tehdään jatkuvasti ns. verkkohyökkäyksiä. Tuntuu oudolta, koska Vantaan kaupunki ei ole mikään pankki.

Hyökkäykset ovat ihmeellisen pätkittäisiä. Yhteydet voivat toimia vaikka viisi minuuttia ja taas hyökätään.

Opettajat tulevat oppitunneilta opettajienhuoneeseen vihaisina tai ärtyneinä. Englantia opettanut opettaja kertoi, että opettaminen on yhtä visvaa, kun paljon pakollista oppimateriaalia on jo verkossa. Aamun kuvataiteen tuplatunti meni minulta piloille, kun en voinut näyttää oppilaille virikekuvia ollenkaan niin kuin piti.

Aloimme välitunnilla parin kollegani kanssa miettiä, kuinka riippuvaisia olemmekaan sähköstä ja tietoverkoista. Ei tarvita kuin yksi kunnon aurinkomyrsky, niin koko moderni sivilisaatio menee nurin. Silloin on taas kynällä ja paperilla sekä liitutaululla käyttöä.

On helppo kuvitella muitakin kriisejä kuin aurinkomyrsky.

Ei kannata laittaa kaikkea yhden kortin varaan. Tulevaisuudessakin monipuolinen opetus ja oppimateriaalit ovat valttia.

Lapset eivät saa opetusta tasa-arvoisesti

$
0
0
22.1. STT


Lapsiasiavaltuutettu Kurttila kiinnittää huomiota kuntien välisiin eroihin koulutuksen järjestämisessä ja oppimistulosten heikentymiseen.

- Suomi on monta Suomea. Lapsen saamassa perusopetuksen määrässä on huomattavat kuntakohtaiset erot, mikä tarkoittaa 9-vuotisessa peruskoulussa reilusti yli lukukauden välistä eroa vähiten ja eniten opetusta antavien kuntien kesken.

Samaan aikaan perusopetuksen loppuvaiheessa olevista pojista joka kahdeksas ei osaa lukea tasolla, joka mahdollistaisi jatko-opinnot tai työelämässä pärjäämisen. Lisäksi perhetausta määrittää lapsen tulevaa koulutusuraa. 

Kun tähän yhtälöön lisätään vaatimukset universaalien palveluiden, kuten varhaiskasvatuksen, rajaamisesta, olemme pian paluumatkalla luokkayhteiskuntaan, Kurttila tiivistää.


Aloitin properuskoulu-blogini kirjoittamisen v. 2009. Olisi pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin, sillä jo 1990-luvun puolella oli nähtävissä, mitä tuleman pitää.

1990-luvun kotimaisen laman varjolla suuria omaisuuksia alettiin siirtää taskusta toiseen. Verotuksen keinoin lisättiin tuloerojen kasvua, mm. pääomaverotuksesta poistettiin progressiivisuus.

Suomesta tehtiin väkisin luokkayhteiskunta. Köyhyys alkoi periytyä, ei edes koulutus pysty enää tasaamaan eroja kuten se 1960-80 luvuilla pystyi. Suurin todiste koulutuksen tasaavasta vaikutuksesta on suurten ikäluokkien nousu. Maalta torpista siirryttiin suurten yritysten johtoon, mikä sitä ennen oli haavekuvia vain.

Pikkuhiljaa alettiin tarkoituksellisesti mahottaa peruskoulua. Olen blogissani maininnut pariinkin otteeseen 1990-luvulla pidetystä ammattiyhdistykseni koulutusristeilystä. Vierailijana oli Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) edeltäjän Työnantajain keskusliiton (TT ) Seppo Riski. 

Charmantti Seppo Riski osasi ottaa hienosti yleisönsä, vaikka hän yksiselitteisesti sanoi, että heidän (TT) kannaltaan peruskoulu on turha. Viking Mariellan kokoustilan takapenkin istujat kohahtivat. Vain legendaarinen Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen aktiivi Ville Valkama uskalsi avata suunsa ja arvostella Seppo Riskiä. 

Muut takapenkin istujat, kuten minä, olivat typertyneitä ja hiljaa. Jälkikäteen hävetti.

Peruskoulun mahottaminen on ollut selkeää ja jatkuvaa 1990-luvulta lähtien.

Vain loistavat OECD:n Pisa-koulutusvertailujen tulokset toivat hetkellisiä torjuntavoittoja, mutta nekään eivät vaikuttaneet millään tavalla peruskoulun kurjistamiseen.

Tietyt puolueet aktivoituvat ennen eduskuntavaaleja kerta toisensa jälkeen, järjestävät massiiviisia koulutuskiertueita kuten nytkin, mainostavat olevansa koulutuspuolueYritetään noukkia keskiluokan ääniä, mutta kun vaalit ovat ohi, alkaa koulutuksen hakkaaminen.

Koulun mahottajien tavoite on selvä. Halutaan  ottaa mallia rapakoiden takaa, Ruotsista ja Englannista. Halutaan perustaa yksityiskouluja rikkaille ja niille, joilla on mahdollisuus satsata lastensa koulutukseen. Muut, köyhät ja maahanmuuttajat, jäävät rupukouluihin. 

Pitkään on ollut tiedossa, että Iso Britanniassa ja Ruotsissa on kouluja, jotka eivät pysty opettamaan lapsia lukemaan kunnolla. Maissa esiintyy jopa lukutaidottomuutta, mikä ei ole millään tavalla ylevää eurooppalaiselle demokraattiselle sivistysmaalle.

Suomessa ei ole esiintynyt lukutaidottomuutta suurinpiirtein vuosisataan. Lasta ei kertakaikkiaan ole päästetty koulusta pois, jos hän ei osaa lukea. Suomalainen opettajisto on ollut lukutaidon suhteen ehdoton.

On käsittämätöntä, että kuntien koulutusrahoissa on noin suuret erot. Lasten oppimistulokset riippuvat asuinpaikasta. Toiset saavat enemmän opetusta kuin toiset.

Kurttila toteaa, että olemme palaamassa luokkayhteiskuntaan. Ei pidä paikkaansa.

Suomi on jo luokkayhteiskunta.

Tätä rataa meilläkin alkaa esiintyä uuslukutaidottomuutta.

Peruskouluteesini löytyvät tiivistettynä linkkeineen kahdesta blogikirjoituksestani:


Kokoomus-Vihreät akseli kurittaa Helsingin koululaisia

$
0
0
4.2. HS


Kouluverkon karsinta repii Helsingin toiseksi suurinta poliittista ryhmää vihreitä. Erimielisyys kiteytyy opetuslautakuntaan ja sen puheenjohtajaan Minerva Krohniin (vihr), joka ajaa säästöjen nimissä pienten koulujen yhdistämistä suurkouluiksi. Tämä on vastoin monen vihreän valtuutetun kantaa.

Vihreät haluavat viedä valtuuston päätettäväksi koulujen yhdistämisen vähintään 500 oppilaan kouluiksi. Jos lautakunta ehtisi tehdä päätöksen, asiaan ei enää voisi puuttua.

Tammikuussa Krohn osallistui sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn(kok) Facebookissa aloittamaan keskusteluun, joka koski kouluun ilmoittautumista: "Koulujen nimiä vaan tähän niin pistetään ne lakkautuslistalle."


Suomessa on siirrytty ns. lähikouluperiaatteeseen. 

Alkaa vihastuttaa, maalla lapset voivat istua bussissa päivittäin melkein kolme tuntia päästäkseen kouluun ja takaisin. Kolme tuntia bussissa joka päivä on melkoinen suoritus kelle tahansa. Bussin penkillä lapsen on vaikea keskittyä läksyjen lukuun saatika harrastamiseen tai ulkoiluun, taitaa aika mennä kännykällä näpräilyyn.

Rikas Helsinki aikoo rakentaa kalliin Keskustakirjaston, kovasti kohkataan myös Guggenheimin taidemuseon rakentamisesta suurelta osin kaupunkilaisten rahoilla.

Onko näin, että Helsingin mustavihreäakseli haluaa rahoittaa elitistiset hankkeensa kaupungin lasten kustannuksella? Lopetetaan säädyllisen kokoiset koulut ja tehdään massiivisia yli 500 lapsen suurkouluja?

Silloin osa kaupungin lapsista tungetaan busseihin tai ratikoihin ja laitetaan kouluun omasta kaupunginosasta toiseen.

Kokonaissäästö on kyseenalainen. Peruskoulu on kaupungin peruspalvelu. 

Luulisi, että Helsingin koululaisten vanhemmat nousisivat vähitellen barrikadeille puolustamaan lähikouluja, ettei lasten tarvitse sukkuloida ympäri kaupunkia oppia hakemaan. Toivottavasti vanhempia ei ole väsytetty homekoulutaisteluissa.

Minerva Krohn vastaa arvosteluun, että muutosjohtaminen on vaikeaa. Sanalla muutos on ikävä kaiku, yleensä nykymuutoksessa mennään takapakkia.

Olen niin skeptinen, etten usko Krohnin heiton, "Koulujen nimiä vaan tähän niin pistetään ne lakkautuslistalle", olevan huumoria.

Tokaluokkalainen eksyi pornosivuille, kun tabletissa ei ollut esto-ohjelmaa

$
0
0
10.2. Vantaan Sanomat


Lähes kaikki Vantaan kaupungin ostamat 16 000 tablettia on saatu toimitettua kouluihin. Suomen suurin tablettikokeilu on tuonut mukanaan paitsi uusia tapoja oppia, myös uusia haasteita opetukseen.

Vanhemmille ja opettajille hämmennystä on aiheuttanut se, että tällä hetkellä tableteissa ei ole mitään esto-ohjelmia. Kaikki oppilaat eskarilaisista lukiolaisiin voivat opettajan silmän välttäessä mennä vaikkapa pornosivuille tai ladata pelejä.

Vantaan kaupungin mukaan yleisiä estoja ei suunnitella tulevaisuudessakaan.

– Suojauksessa ja estoissa mennään pedagogiikka edellä. Kouluissa on tärkeää käydä keskusteluja verkkomateriaalista, joka ei ole tarkoitettu lapsille. Lapsille täytyy opettaa netikettiä, sanoo Vantaan kaupungin kehittämispäällikkö Paula Järnefelt .

Eräässä vantaalaisessa koulussa kahdeksanvuotias surffaili pornosivuille oppitunnin aikana. Vanhemmat saivat tietää asiasta, kun hämmentynyt lapsi itse kertoi asiasta heille.

Vantaan kaupungin mukaan esto- tai suojausohjelmien asentaminen on koulun atk-vastaavan päätettävissä. Yleisiä ohjeita ei ole, vaan jokainen koulu päättää rajoituksista itse.


Olen eri mieltä Vantaan kaupungin kaupungin kehittämispäällikkö Paula Järnefeltin kanssa. Ehkä nyt mennään pedagogiikka edellä puuhun. 

Vaikka luokissa opetetaan lapsille netikettiä, kyllä suojausten suhteen kaupungilla pitäisi olla yleiset ohjeet. Esto-ohjelmat olisi pitänyt olla ladattuina ennen kuin koneet toimitettiin kouluihin.

On selvää, että epävarmat murrosikäiset yläkoululaiset menevät joskus pornosivuille, kun opettajan valvova silmä välttää. Koulu ei ole vankila. Ja vaikka tableteissa olisi esto-ohjelmat, varmaan jotkut oppilaat pystyvät kiertämään nekin.

Mutta ei tietenkään ole mistään kotoisin, että kahdeksanvuotias lapsi eksyy pornosivuille tapahtui se sitten vahingossa tai tahallaan. Kahdeksanvuotiaille tokaluokkalaisille pitää lukea vielä satuja.

On kummallista, että jokainen koulu päättää rajoituksista itse. Vastuu vieritetään taas kerran yksittäisten opettajien niskaan. Yleensä kouluissa on vain yksi atk-vastaava. Kaupungin linjauksen mukaan hänen pitäisi yksin asentaa muutamaan sataan tablettiin suojausohjelma varsinaisen opetustyön ohessa, jos hän niin päättää.

Ongelmia on aiheuttanut myös, että aina opetusverkko ei toimi. Opettaja on suunnitellut oppitunnin, ja kun koneet avataan, kaikki menee pipariksi.

Kaiken huipuksi kaupungin verkkoon kohdistettiin vähän aikaa sitten laajamittainen verkkohyökkäys, joka lamautti verkon pätkittäin. Edes Wilmaan ei päässyt ja kommunikointi vanhempien kanssa vaikeutui. Myös joidenkin koulujen kotisivuja yritettiin kaataa.

Harmittaa.

Me tyhmenemme

$
0
0
Yle 9.2.


Ihmisten älykkyysosamäärä kohosi vuosikymmenien ajan esimerkiksi ravinnon, koulutustason ja terveydenhuollon parantumisen takia. Tätä niin kutsuttua Flynnin ilmiötä vähemmän tunnettu tieto on se, että useissa länsimaissa älykkyyden kehitys on jo kääntynyt laskusuuntaan.

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksenmukaan Suomessa keskimääräisen älykkyysosamäärän nousu tyssäsi vuoteen 1997.

– Väestön keskimääräisen älykkyysosamäärän lasku on havaittu esimerkiksi useimmissa Pohjoismaissa, Australiassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Hollannissa, kertoo Helsingin yliopiston apulaisprofessori Markus Jokela Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Jokela painottaa, että keskimääräisen älykkyystason lasku ei ole ollut dramaattisen jyrkkä, vaan väestötasolla näkyvä lasku on maltillista. 

Tutkijat eivät ole vielä pystyneet antamaan pitävää selitystä, mistä älykkyysosamäärän taantuminen johtuu. Vastausta on etsitty erityisesti nuorison elämäntavoista, terveydestä ja kulttuurista.


Kylläpäs on mielenkiintoinen uutinen. Älykkyysosamäärän nousu tyssäsi vuoteen 1997?

Hmm...

Pitänee veivata väheneviä älynnystyröitäni. Aivosolujeni nopeatahtinen kuolema taitaa kylläkin liittyä enemmin vanhenemiseen kuin yleiseen länsimaiseen tyhmenemiseen.

On hyvin vaikea löytää mitään syytä länsimaisen älykkyyden laskuun. Onneksi lasku ei tutkijoitten mukaan ole merkittävä, mutta oleellista on, että suunta sojottaa alaspäin, laskeva käyrä.

Yritetään kumminkin, ehdotan kahta syytä:

1. Länsimainen elämäntyyli on liian helppoa.

Me olemme jo oppineet kävelemään kahdella jalalla, karvapeitteemme vähenee entisestään ja meidän ei tarvitse keksiä uudelleen maanviljelyä tai kirjoitustaitoa. 

Enää emme raivaa suota kuokalla ja jussilla. 

Kaikki on pedattu meille valmiiksi. Ruuan eteen ei tarvitse enää taistella. 

Länsimaiset yhteiskunnat ovat veltostuneet. Me olemme velttoja.

2. Me emme lue enää kirjoja.

Lukeminen kehittää älykkyyttä.

Lukemisen sijaan me leikimme kännyköillä ja tietokoneilla, makoilemme sohvilla ja pelailemme pelikonsoleilla. Katselemme telkkarista reality-ohjelmia illat alvariinsa.

Kaikille kotiin ei tule edes sanomalehteä, vaan netistä lueskellaan iltalehtien pikauutisia.

Antakaa meille meidän jokapäiväinen Kim Kardashianimme. 

Googlasin äsken naisen nimen varmistaakseni nimen kirjoitusasun, laitoin koneeseen pelkän etunimen Kim. Ja totinen tosi, Kardashania pukkasi kärkeen, koko sivun verran.

On tunnustettava, että en tiedä, mitä ko. nainen tekee ollakseen noin kuuluisa. En ole nähnyt häneltä mitään paitsi kropan, mutta en leffan leffaa. Nimi viittaa Armeniaan.

Kim Kardashian on länsimaisen maailman ehdoton veltto symboli. 

Ennen vastaavat tähdet osasivat tehdä jotain, laulaa, tanssia tai näytellä, mutta Kardashian vain esittelee itseään.

No filter: An afternoon with Kim Kardashian (Papermag)

Kuvat ovat hienoja. Kapea on uuma ja muhkea peffa.

Jotenkin minulla on sellainen tunne, että peruskoulun oppimistuloksetkin tulevat laskemaan uuden opetussuunnitelman OPS:n myötä kuin lehmän häntä, kun opettajista ollaan tekemässä pelkkiä oppimisen ohjaajia.

Kamaa naamaan

$
0
0
10.2. Yle


Nuuskaa takavarikoidaan yläkoululaisilta yhä useammin. Rovaniemeläisen Ounasvaaran peruskoulun rehtori kertoo, että tavaroiden tarkastuksia tehdään heidän koulussaan kuukausittain, usein nuuskaepäilyn vuoksi. Kari Ollilan mukaan myös esimerkiksi Kempeleessä on havaittu, että nuuska on nuorison keskuudessa suositumpaa kuin tupakka.


Kannabiksen käyttö on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Imatralla kouluterveydenhoitajat tapaavat viikoittain oppilaita, jotka kertovat kokeilleensa tai käyttävänsä kannabista. Tapaukset ovat lisääntyneet vuoden sisällä. Nuorimmat kannabiksen käytöstä kertoneet ovat olleet vain 13-vuotiaita.


Kaksi lasten päihteiden käyttöä koskevaa uutista pistää miehen miettimään. Lasten päihteiden käyttö on aina surullista.

Nuuskassa on enemmän nikotiinia kuin tupakassa ja on oletettavaa, että nuuska aiheuttaa tiukan riippuvuuden. Nuuska pilaa limakalvoja ja ikeniä sekä tuhoaa hampaita, kun se aiheuttta ienpakoa. Nuuska voi aiheuttaa syöpää siinä missä tupakkakin.

Moni nuuskan käyttäjä siirtyy tupakkaan. Nuuskan käyttäminen tuntuu ulkopuolisten silmissä iljettävältä ja sottaiselta.

Kannabis on huomattavasti vaarallisempaa kuin nuuska. Se voi aiheuttaa aistiharhoja ja mielenterveysongelmia. Kannabis voi edesauttaa skitsofrenian puhkeamista. Se on monelle käyttäjälle portti koviin huumeisiin.

Ikävintä on, että kannabiksen käytöstä on tehty muodikasta. Lukiolaisille kannabista mainostetaan sanomalla, että kannabis ei lihota eikä siitä tulee krapulaa. Haittavaikutuksista ei puhuta mitään.

Silloin tällöin päihteet aiheuttavat paikallisia käyttöepidemioita. Joskus jonkun aivan pienenkin kunnan lapset voivat joukolla joutua jonkun päihteen koukkuun.

Myös yksittäiset koulut voivat joutua päihde-epidemian valtaan. Omassa koulussani oli 1980-luvun puolessa välissä joissain porukoissa muodikasta impata, mikä on todella vaarallista puuhaa. Imppaaminen alkaa tuhota aivosoluja heti ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien.

Muutamat kouluni pojat imppasivat mopojen bensatankista sekä muita liuottimia. Pururadan telineiden viereisestä pusikosta löytyi kaikenlaista purkkia ja purnukkaa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä pojille kävi. Myöhemmin impaajia ei ole havaittu.

Muistan omalta kouluajaltani reippaan urheilijapojan, joka alkoi impata. Syksyllä poika käveli kouluun kyyryssä käsi suun edessä, ennen joulua poika jo kuoli.

Onneksi yleisesti ottaen suomalaisten nuorten sekä tupakan että alkoholin käyttö on selvässä laskussa, niitä ei koeta kovin muodikkaina päihteinä.

Vanhemmille lasten päihteiden käyttö tulee aina yllätyksenä. Lasten murrosiän takia asia on hyvin räjähdysherkkä, huudetaan ja ovet paukkuvat. Tarvitaan ulkopuolista apua.

Koulussa on nykyään hyvin vähän päihdevalistusta. Ennen oli kansalaistaitoa kerran viikossa, joissa käsiteltiin kunnolla myös tupakka, alkoholi ja huumeet. Kansalaistaito oli hieno oppiaine. 

Lähikouluista on pidettävä huolta

$
0
0
Tuomelan koulu, Vantaa
15.2. Ilkka


Suomen Luokanopettajat kummastelee koulunvalintoja. Järjestön mielestä koulunvalinnassa tärkeintä pitäisi olla lapsi, mutta tuntuu, että koulunvalinta on tärkeämpää oppilaan huoltajalle.

– Pääsääntöisesti jokaisessa alakoulussa on kelpoinen luokanopettaja, joka korkealla ammatti-identiteetillä ja tunnollisuudella hoitaa opetustaan. Voidaan siis sanoa kaikkien suomalaisten alakoulujen olevan huippuluokkaa, järjestö perustelee tiedotteessaan kantaansa.

Suomen Luokanopettajien mielestä koulunvalinnassa tulee ajatella lapsen parasta.

– Lähikoulu on tuttu ja turvallinen. Oppilaiden huoltajien tulisi jopa aiempaa enemmän taistella oman lähikoulun ja sen resurssien puolesta.

Suomen Luokanopettajien puheenjohtaja on seinäjokelainen Matti Sippola.


Koskaan ei ole lähikouluja lopetettu sellaiseen tahtiin sen jälkeen, kun lanseerattiin käsite lähikouluperiaate. 

Suomessa oli vuonna 2005 yhteensä 3579 peruskoulua, mutta vuonna 2014 niitä oli jäljellä 2633 kappaletta. Suuri osa pikkukouluista lakkautettiin jo ennen vuotta 2005.

Lähikouluperiaate tarkoittaa sitä, että oppilas voi käydä lähikouluaan eli sitä koulua, jonka oppilaaksi hän asuinpaikkansa perusteella kuuluu. (OPH)

Kuinka lapsi voi käydä lähikoulua, jos lähikoulua ei ole?

1. Maaseudulla suuri osa toimivista lähikouluista on lopetettu, ja oppilaita kuskataan kilometrikaupalla kirkonkylien suuriin koulukeskuksiin. 


Usein pienten lasten koulumatkat ovat laillisuuden rajamailla, oppilaan päivittäinen koulumatka saa kestää korkeintaan 2,5 tuntia. Ylärajasta on monessa paikassa tullut normi. Kaksi ja puoli tuntia koulutaksissa päivittäin on pienen lapsen järjetöntä kidutusta.

2. Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, kaupunki on suunniteltu niin, että koulut alkavat eriytyä luonnostaan vuohiin ja lampaisiin, vaikka opetuksen tasoissa ei ole  eroja eri koulujen välillä.


Vanhemmat kokevat, että lähikoulu ei olekaan hyväksi omille lapsille. Silloin lähikoulu ei kelpaakaan, vaan etsitään sitä parempaa muualta.

On selvää, että rikkaat pystyvät valitsemaan asuinalueensa. Pian tulemme näkemään muureilla eroteltuja ja turvakameroin varustettuja rikkaiden asuinalueita.

Vähitellen Helsinkiin alkaa muodostua köyhien, yksinhuoltajien ja maahanmuuttajien reservaatteja. Malleja ei tarvitse kaukaa etsiä, lautalla yli Ruotsiin vaan, jo löytyy. 

Lopuksi aletaan itkeä yksityiskoulujen perään.

3. Kaiken kukkuraksi lähikouluperiaatteeseen ideologista syistä sotkettiin myös inkluusio. Asiantuntijakeskuksia, erityiskouluja lopetettiin, ja erityisoppilaita siirrettiin normiluokkiin.


Luokan- ja aineenopettajat ovat ihmeissään. Aina ei voidakaan opettaa sillä tasolla kuin pitäisi, kun aika menee levottomien oppilaiden kaitsemiseen. 

Pikkuhiljaa opetuksen yleinen taso alkaa laskea.

Ensimmäisen luokan opettajat ja erityisopettajat alkavat väsyä.


Vanhemmat ovat ihmeissään. Yhä useammin koteihin alkaa kuulua ihmeellisiä asioita. Tulee sellainen olo, että lapsi ei olekaan enää turvassa omassa luokassaan. Joitain oppilaita pitää rauhoitella tavan takaa, joskus turvaudutaan jopa houldaamiseen.

Suomen Luokanopettajien puheenjohtaja Matti Sippola puhuu selkokieltä:

– Lähikoulu on tuttu ja turvallinen. Oppilaiden huoltajien tulisi jopa aiempaa enemmän taistella oman lähikoulun ja sen resurssien puolesta. (Ilkka)

Eivät päättäjät asiantuntijoita kuuntele. Opettajat kokevat olevansa paarialuokkaa.

Vanhempia kuunnellaan, koska heillä on äänestysvoimaa.

Pähkinärinteen koulu remonttiin - viimeinen vuosi evakossa

$
0
0
Piirtäjä Irene Merilahti
19.2. Vantaan Sanomat


Pähkinärinteen 35-vuotiaan koulurakennuksen tekniseen peruskorjaukseen on varattu tälle vuodelle 500 000 euroa ja saman verran ensi vuodelle. Rahat eivät kuitenkaan riitä, sillä koulu tarvitsee paljon laajemman remontin kuin aiemmin on arvioitu.

Remonttiin tarvitaan rahaa arvonlisäveroineen yhteensä yli viisi miljoonaa euroa, joten lisärahan tarve onkin noin neljä miljoonaa euroa vuosille 2015–16.

Pähkinärinteen koulussa on ollut ongelmia vuosikausia. Koulun märkätilojen pinnat, julkisivu ja ilmanvaihto ovat huonossa kunnossa. Myös sisäilmassa on vikaa ja koulussa on ollut kosteusvaurioita. Lisäksi rakennuksen tiilipintaiset elementtijulkisivut kaipaavat kunnostusta.

Perusparannustöiden suunnittelu alkaa tänä keväänä ja korjaukset on taloussuunnitelmassa suunniteltu tehtäväksi 2015-2016.

Pähkinärinteen koulun 1.–6.-luokan oppilaat on tarkoitus siirtää paviljonkirakennukseen Rajatorpan koulun pihalle remontin ajaksi. Paviljonki toimisi sen jälkeen väistötilana, kun Rajatorpan koulu remontoidaan.

Tekninen lautakunta käsittelee perusparannuksen tarveselvitys-hankesuunnitelmaa tiistaina. Sen jälkeen asiaa käsittelee kaupunginhallitus.


Jos Pähkiksen koulun remontin laajuus yllätti kaupungin, yllätti se koulun opettajatkin. Yllätys oli tiedotuskanavakin, saimme lukea remontista paikallislehdestä. 

Hiihtoloman jälkeen rehtori pitää koulun henkilökunnalle asiasta tiedotustilaisuuden. Jännittää kovasti, mitä uutta saamme maanantaina tietää. Myös rehtorille tulevan remontin laajuus tuli yllätyksenä. Odotettiin kevyttä pintaremonttia, katsotaan nyt, riittääkö tuo neljän miljoonan euron lisäraha.

Nopea on nykykoulujen kierto, tehdään kertakäyttökouluja. 35-vuotias koulu ei ole edes koulujen keski-iässä. Muuttoliike Vantaalle 1970-80 -luvuilla oli niin rajua, että tasakattoisia kouluja jouduttiin rakentamaan liukuhihnalla.

Nyt samoja kouluja peruskorjataan urakalla, joistain kouluista on remontoitu homekouluja. Pelkään pahinta Pähkinärinteen koulun osalta. Moni koulu on peruskorjauksen jälkeen joutunut korjauskierteeseen.

Heti Pähkiksen koulun jälkeen peruskorjataan naapurikoulu, Rajatorpan koulu.

Jos minusta olisi kiinni, lanaisin varmuuden vuoksi molemmat koulut maan tasalle ja rakentaisin molemmat koulut uudelleen samoille sijoille. Samalla modernisoitaisiin koulut nykyajan vaatimusten mukaisiksi.

Länsi-Vantaan koulutilanne alkaa olla shokeeraava. 

Tervettä koulua saa etsiä, äkkiseltään mieleen ei tule kuin Kilterin ja Tuomelan koulut. Huomionarvoista on, että molemmat koulut on tehty paikan päällä muuraamaalla. Ilmeisesti perinteisellä tavalla muuratut tiilitalot hengittävät. Olisiko huterien elementtirakenteisten koulujen taru lopussa?

Pähkinärinteen koulu evakuoidaan Rajatorpan pihapaviljonkiin sekä Kilterin ja Kivimäen kouluhin. Kummallisinta on, että lähellä olevaa takuulla tervettä Tuomelan koulua ei oteta käyttöön. Päinvastoin, lopetettavasta Tuomelan koulusta nykysuunnitelmien mukaan rahdataan oppilaita evakuoitavaan Pähkinärinteen kouluun.

Pähkistä on korjattu tipottain, pikkuhiljaa. Katto on uusittu, ikkunoita on vaihdettu, sali on korjattu jne. Pahin rumba oli, kun alakerrassa muutama vuosi sitten korjatessa heilahti vesijohtonippu ja vesi valui alakerran lattialle. Kun vahinko sattui kesällä, vesi valui valtoimenaan. Lattia kuivattiin ja korjattiin.

Peruskorjauksessa minua arveluttaa, kuinka korjataan rapautuvat elementtiulkoseinät ja katon räystäät. Katolta valuessaan vesi rapauttaa ulkoseiniä. Sisätiloiltaan koulu vaikuttaa olevan kohtuullisessa kunnossa.

Menen eläkkeelle seuraavan lukuvuoden jälkeen, joten viimeinen työvuoteni menee evakossa.

Muuten, köyhän ei kannata ostaa huonoa.

Suomi vs USA 7 - 0

$
0
0

Suomalaisittain hauska uutinen Iltalehdestä, googlailin hakusanalla Finland USA, muutama parilippukuva, mutta pääosin jääkiekkoa pukkasi. 

Simeoni herneet keittää,
Timo sekaan rasvat heittää,
patahan kuohuvaan sylkee.

Enkeliporsas räkäisee hernesoppaan oman kommenttinsa jokaisen Vox.comin väittämän perään.


22.2. Iltalehti

8 syytä: Tämän takia koulut ovat parempia Suomessa kuin Amerikassa

Yhdysvaltalainen Vox.com-sivusto listasi yhdeksän syytä sille, miksi suomalainen koulujärjestelmä on parempi kuin amerikkalainen.

Vaikka Suomi menettikin kärkipaikkansa PISA-tutkimuksessa vuonna 2012, kiinnostus koulujärjestelmäämme kohtaan ei ole hiipunut.

Suomalaisen korvaan amerikkalaislehden nostamat asiat kuulostavat itsestäänselvyyksiltä, mutta rapakon takana käytännöt ovat erilaiset.


1. Opettajilla on hyvä asema ja heitä tuetaan

Enkeliporsas:

Suomalaisen opettajan asema ei ole enää järin hyvä, mutta varmaan parempi amerikkalaisen opettajan asemaan nähden. Yhdysvalloissa usein todetaan those, who can't do, teach. Varmaan se siellä sitten on niin. 

Yleisesti ottaen Suomessa vielä opettajia arvostetaan, vaikka viime vuosina opettajien arvostusta on nakerrettu kaikin tavoin. Oppitunteja on leikattu kuin sormia, mikä on merkinnyt opettajille palkan alennusta.

Suomessakaan opettajia ei juuri enää tueta. Täydennyskoulutusta ei enää anneta. 

Kun omassa kaupungissani siirryttiin tablettiaikaan, opettajat jätettiin oman onnensa nojaan sanomalla, että opettajat saavat pääosin tutustustua laitteisiin itse. Kunnollista oppimateriaalia ei vielä juuri ole, vaan todettiin, että laittakaa omaa materiaalia educloudiin.

Kun lähikouluperiaatteeseen siirryttiin (erityiskouluja lopetettiin ja erityisoppilaita jalkautettiin normiluokkiin) opettajat vasta tunsivatkin jääneensä yksin.


2. Opettajat valitaan tiukan seulan läpi

Enkeliporsas: 

Näin on. Suomessa opettajan ammatti houkuttaa yhä. Suomessa suuret joukot hyviä nuoria pyrkii joka vuosi yliopistoihin opiskelemaan opettajaksi, harva pääsee.

Kun Yhdysvalloissa opettajan ammatti koetaan hanttihommana tai tilapäisratkaisuna, meillä opettajat ovat ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita asiantuntijoita.


3. Suomessa on vähän valtakunnallisia testejä

Enkeliporsas:

Pitää paikkansa, merkittävin valtakunnallinen testi on ylioppilaskirjoitukset.

Meillä peruskoulun arviointi ei ole yhtenäistä, mikä panee oppilaat peruskoulun lopussa eriarvoiseen asemaan, kun he hakevat jatkopaikkoja.

Olen sitä mieltä, että peruskoulun päättövaiheessa arviointiohjeita pitäisi yhtenäistää entistä tiukemmin, jotta ysiluokan todistukset olisivat vertailukelpoisia. 

Varsinaisia valtakunnallisia tasokokeita peruskoulun loppuun en esitä. 

Yhdysvalloissa tehdään paljon standardikokeita. Jos koulu ei pärjää, koulu voidaan jopa lopettaa ja opettajat potkia pellolle. Yhdysvalloissa kova kilpailu voi ehkäistä koulun pitkäjänteistä kehittämistä, valmistaudutaan vain standardikokeisiin.


4. Välitunnit ja pakollinen käsityö

Enkeliporsas: 

Ensimmäistä kertaa luin, että Yhdysvalloissa on välitunteja vain puoli tuntia päivässä. Typerää, eivät lapset jaksa paahtaa ja opiskella putkeen kuin pienet häkkieläimet. Lasten pitää välillä liikkua ja saada happea päähän.

Käsityöt ja taideaineet antavat lapsille mukavia hengähdystaukoja koulun arkeen, ne takuulla kehittävät.

Vox.comilta unohtui merkittävä tekijä oppimisen suhteen, kouluruokailu. Suomessa ainakin toistaiseksi lapsille tarjotaan päivittäinen koululounas. Yhdysvalloissa oppilaat pänttäävät yleensä kotieväiden varassa tai sitten koulun lounasravintolasta ostetaan kokista ja hampurilaisaterioita.

Nälkäinen lapsi ei jaksa opiskella ja keskittyä.


5. Tiukka valvonta on historiaa

Enkeliporsas:

Näin on. Suomalaiset opettajat amerikkalaisiin kollegoihinsa ovat melko vapaita toteuttamaan opetustaan. Suomalainen opettaja on yhä edelleen itsenäisten talonpoikien perillinen, ei opetussuunnitelman orja.

Suomessa luotetaan opettajien asiantuntijuuteen.


6. Kielierot

Enkeliporsas:

En usko.

Englannin kielen oikeinkirjoituksesta vastaavan English Spelling Societyn varapuheenjohtaja Masha Bell väittää, että suomen kieli olisi foneettisesti paljon yksinkertaisempi kuin englanti. (Iltalehti)

Suomen kieli sijamuotoineen ja muina kieliopin kommervenkkeineen on sata kertaa vaikeampi kieli kuin simppeli englannin kieli. Lukeminen on paljon muutakin kuin tavaamisen pänttäämistä. 

Suomalaisessa koulussa on yhä edelleen vaativa lukemisen kulttuuri. Lapset opetetaan lukemaan vaikka puoliväkisin, kun taas Yhdysvalloissa luku- ja kirjoitustaidottomuus rehottaa. Yhdysvalloissa luku- ja kirjoitustaidottomia on lähes kolmaosa väestöstä, mikä on järkyttävää.

Vaikka Suomessakin tuloerot ovat kansainvälisesti ajatellen vieläkin matalia, Yhdysvalloissa erot ovat valtaisia ja köyhiä perheitä on paljon.


7. Perheitä tuetaan

Enkeliporsas:

Näin jossain määrin varmaan on.

Suomessa lapsiköyhyysaste on yksi maailman alhaisimpia, noin viisi prosenttia. Yhdysvalloissa vastaava osuus on 20 prosenttia. (Iltalehti)

Mutta kyllä Suomessa köyhienkin perheiden lapset on kouluissa aina opetettu esim. kunnolla lukemaan ja kirjoittamaan. 

Itse asiassa suomalainen koulutus on lähes tähän päivään asti kyennyt nostamaan ihmisiä köyhyydestä. Hälyyttävä on, että Suomessakin köyhyydestä on tehty periytyvää, eikä koulutus enää pystykään aina tasoittamaan kaikkien köyhien lasten elämän tietä kuten ennen.

Perheet Suomessakin on jätetty ongelmineen aika lailla yksin. Lähineuvolaverkkoa on harvennettu, kodinhoitoapua ei enää juuri saa ja kaupungeissa puistotätien perään saa huuhailla.

Ennaltaehkäisyyn pitäisi panostaa lujemmin, perheisiin, esikouluun ja peruskoulun alimmille luokille. Jokainen ennaltaehkäisyyn sijoitettu euro sataa myöhemmin laariin moninkertaisena.


8. Suomen koulut ovat homogeenisiä

Enkeliporsas:

Näin on. Suomessa ei ole kalliita yksityiskouluja eikä toistaiseksi ole valtaisia ghettokoulujakaan. Suomessa suurin osa kansasta uskoo koulutuksellisen tasa-arvon sanomaan.

Jos suomalaisesta koulusta ei haluta pitää hyvää huolta, suomalaisen koulun tulevaisuuden kuva voi olla tyystin erilainen. 

Suomi on vielä toistaiseksi melko homogeeninen maa, mutta suomalaisuudestakin on pidettävä hyvää huolta. Surkeita malleja ei tarvitse kaukaa hakea.

Vapaala-Variston koulukampus

$
0
0
Vapaala-Variston koulukampus nopeasti hahmoteltuna

Lounais-Vantaan koulutilanne on melkoisessa kaaoksessa ja myllerryksessä. Tuntuu siltä, että asiat eivät ole kenenkään hallussa. 

Vuoden 2014 kouluksi valittu, peruskorjattu, suuri Hämeenkylän yhtenäiskoulu on homekoulu. 

Isot alakoulut, Pähkinärinne ja Rajatorppa, ovat siinä kunnossa, että niiden peruskorjaaminen tulee ylettömän kalliiksi. 

Tervettä Tuomelan koulua ollaan jääräpäisesti lakkauttamassa.

Hämistä, Pähkistä ja Rajista ei kannata korjata, vaan ne pitää lanata maan tasalle. Koulujen peruskorjaukset ovat vieneet monen koulun jatkuvaan ja kalliseen remonttikierteeseen. Monesta koulurakennuksesta on vasta peruskorjauksen jälkeen tullut homekoulu.

Rakennetaan uusi koulukampus, joka sijoittuu Vapaalan ja Variston väliin. Liikenneyhteydet ovat hyvät, koulumatkat kohtuullisia.

1. Rakennetaan ensin uusi Variston yhtenäiskoulu A.

- kun koulurakennus on valmis, Hämiksen oppilaat siirtyvät uuteen kouluunsa
- puretaan vanha ja osin epäkäytännöllinen homekoulu Hämis
- myydään tontti asuinrakentamiseen

2. Rakennetaan uusi Vapaalan yhtenäiskoulu B, kun siihen on varaa.

- Pähkiksen ja Rajiksen kouluissa voi vielä käydä koulua useamman vuoden
- niitä ei kannata peruskorjata, koska korjauksen hinnalla saadaan kaksi ehoa koulua
- kun koulut puretaan, myydään tontit asuinrakentamiseen
- sekä Pähkiksen että Rajiksen urheilukentät jätetään asukkaiden käyttöön

3. Vapaalan aukean urheilukentät C muunnetaan koulujen käyttöön sopiviksi.

- rakennetaan useita poikittaisurheilukenttiä

4. Tuomelan ja Askiston koulujen suhteen vihelletään aikalisä.

- koulut ovat melko kaukana uudesta koulukampuksesta
- koulut kannattaa jättää pystyyn

5. Samalla Lounais-Vantaan koulurakennukset saadaan päivitettyä nykyopetukselle sopiviksi.

Suunnitelma säästää todennäköisesti rahaa. Lapset pysyvät terveinä. Aikuiset eivät menetä hermojaan.

Luokanvalvojapalkkio kaikille alakoulun opettajille

$
0
0

Vuonna 2012 luokanvalvojapalkkio ulotettiin kuudennen luokan opettajille, mikä on hyvä avaus. Yläkoulun opettajat ovat saaneet luokanvalvojapalkkionsa jo pitkään.

En tiedä syytä, miksi 6. luokan opettajien luokanvalvojapalkkion kerroin on yksi, kun taas yläkoulussa se on 1,4. 

Kaikki alakoulun luokanopettajat ansaitsevat luokanvalvojapalkkionsa riippumatta siitä, minkä luokka-asteen lapsia he opettavat.

Alakoulussa tehdään paljon enemmän yhteistyötä vanhempien kanssa kuin missään muussa vaiheessa. Ensimmäisen ja toisen luokan opettajat pitävät yhteyttä oppilaiden vanhempiin alvariinsa.

On turha luulla, että vanhempien kanssa tehty tärkeä yhteistyö mahtuu sovittuun kolmeen tuntiin yhteissuunniteluaikaa eli YT-tunteihin. 

Kolme YT-tuntia venyy ja paukkuu.

Nyt pelataan YT-sikaa (Properuskoulu 3.10.2014)

Luokanvalvojapalkkion yhdenmukaistaminen on vasta aivan alussa.

Vuoden 1918 museo Suomenlinnaan

$
0
0
Marja Kanervo, Suomenlinnan vankileirin muistopaikka, 2004 (Wikipedia)

Eilisessä Nykypäivän Verkkouutisissa otettiin tiukasti kantaa Suomen vuoden 1918 tapahtumiin:


Professori sanoo tämän olleen vuosisadan suurin virhe Suomen politiikassa

Professori Seikko Eskolan mukaan vuoden 1918 sota oli vapaussota, mutta toki muutakin.

– Päätös ryhtyä kapinaan oli suurin poliittinen virhe, mitä Suomen politiikassa 1900-luvulla tehtiin. Ilman kapinaan nousua näet kaikki sosialidemokraattien yhteiskuntapoliittiset tavoitteet olisi saavutettu laillista tietä. Myös porvarilliset puolueet, maalaisliitto ja kokoomuksen edeltäjä vanhasuomalainen puolue olivat valmiit pitkälle meneviin uudistuksiin. (Seiko Eskola)

Seikko Eskolan mukaan "oli sosiaalidemokraattienkin onni, että valkoiset kukistivat kapinan ja voittivat sisällissodan. Se tuli antamaan toimintavapauden myös hävinneille".


On varmaa, että historiapiireissä Seikkolan päätelmät herättävät suurta mielenkiintoa, vastaväitteitäkin. Varmaa on myös, että emme saa koskaan tietää, mitä olisi tapahtunut, jos punaiset olisivat voittaneet. Sen tiedämme, että bolsevikkien alulle panemalle Neuvostoliitolle ei käynyt hyvin.

Kolmen vuoden kuluttua vuoden 1918 tapahtumista tulee kuluneeksi sata vuotta.

Olen kauan ihmetellyt, miksi Suomessa ei ole vuoden 1918 tapahtumille kunnollista museota.

Suomenlinna olisi vuoden 1918 tapahtumien museolle ylivoimaisesti paras paikka, koska Suomenlinna on yksi maailman komeimpia merilinnoituksia ja sillä on pitkä ja monipuolinen sotilaallinen historia. Lisäksi siellä oli vuonna 1918 perustettu vankileiri, jossa oli noin 10 000 vankia, joista kuoli yli tuhat, suurin osa nälkään. (Isoenoni kuoli nälkään Tammisaaren leirillä.)

Suomenlinnasta löytyy muutenkin monia museoita ja sinne helppo mennä, myös turistien.

Museon nimeksi sopisi hyvin Vuoden 1918 museo.

Itse vien Suomenlinnaan oppilaani pari-kolme kertaa viidennenellä ja kuudennella luokalla. Suomen historian suuntaviivat ovat Suomenlinnassa esillä niin nätissä nipussa kuin olla ja voi: Ruotsin aika, autonomian aika ja itsenäisyyden aika. Viaporin kuivatelakka herättää aina ihastuksen huudahduksia.

Vien oppilaat joka kerta Suomenlinna-museoon, katsomme siellä myös hienon Suomenlinnan historiasta kertovan elokuvan. Vierailemme myös Sotamuseon Maneesissa, jossa kerrotaan Suomen armeijan ja suomalaisen sotilaan historiasta nykypäivään. 

Vuoden 1918 museo täydentäisi loistavasti kokonaisuutta. Ja vuoden 1918 arvet ovat kohta lopullisesti umpeutuneet, joten aika olisi mitä otollisin museolle.

Suomenlinnassa on  taiteilija Marja Kanervon suunnittelema Suomenlinnan vankileirin muistopaikka, ympäristöteos, jota harvat edes huomaavat vieraillessaan linnoitussaarilla.

Timo Saloviidan kammiosta kajahtaa

$
0
0

Lue kokonaan alla olevasta linkistä Helsingin Sanomien pääkirjoitus kokonaan ennen kuin luet oman osioni:


HS 4.3.


Opettajien omat näkemykset ja intressit vaikuttavat liikaa opetusryhmien kokoon, kouluavustajien käyttöön ja oppilaiden siirtämiseen erityisluokille.


Jyväskylän yliopiston erityisprofessori ja suomalaisen inkluusion isä, Timo Saloviita, ei oman kotisivunsa mukaan ole opettanut päiväkään koululuokassa. Silti hän kirjoittaa kuin olisi ollut katedeerilla koko ikänsä.

Talousvaikeuksissa oleville kunnille Saloviidan inkluusio- ja suurluokka-ajatukset ovat kuin taivaan lahja.  Lopetetaan kuntien erityisopetuksen asiantuntijakeskukset, erityiskoulut, ja tungetaan erityisoppilaat suuriin normiluokkiin luokan- ja aineenopettajien hoteille.

Kunnille inkluusio on ollut vain säästötoimenpide.

Lapset ovat yksilöitä, niin ovat erityisoppilaatkin.

On erilaisia erityisoppilaita, osa sopeutuu hyvin normiluokkiin, osa tarvitsee pienryhmää, joillekin oikea paikka on sairaalakoulu. 

Tarvitaan siis erilaista erityisopetusta. Etenkin sairaalaopetuspaikoista on huutava pula. 

Normiluokan opettajan opetus jää tyystin antamatta, kun oppilas saa jatkuvia kohtauksia tai raivareita ja opettajan pitää houldata oppilasta tai kiikuttaa hänet rauhoittumaan vaikkapa rehtorin kansliaan.

Saloviita kirjoittelee uskomatonta lööperiä:


1. Käytännössä oppilaan erityisluokalle siirtoon riittää se, että opettaja ja rehtori pääsevät asiasta yksimielisyyteen. Siirron perusteluksi riittää opettajan oma mielipide. (HS 4.3.)

Lundell:

Ei pidä paikkaansa. Erityisluokalle siirto tai ylipäätään erityisen tuen päätös on pitkällisen prosessin tulos.

Päätös hilataan kolmiportaisen tuen askelten kautta, ensin yleinen tuki, sitten tehostettu tukiPsykologit ja tarvittaessa muut asiantuntijat tutkivat oppilaan. Myös oppilaan vanhemmat osallistuvat tiiviisti päätösprosessiin.

Vasta pitkällisten asiantuntijapalavereiden ja kirjallisten töiden jälkeen saadaan aikaan erityisen tuen päätös. Läheskään aina oppilasta ei siirretä erityisluokalle.

On suorastaan törkeää väittää, kuten Saloviita, vaikka tässäkin tapauksessa viranhaltija pääsee todistamaan omassa asiassaan: hankalan oppilaan poistaminen luokasta vähentää opettajan työtä. (HS 4.3.)

Kansainvälisesti ajatellen suomalaiset opettajat ovat korkeasti koulutettuja ja opettajien eettinen taso on erittäin korkea.


2. Tasa-arvon lisäksi kysymys on oppimisesta: erityisluokkien on havaittu heikentävän oppimistuloksia. (HS 4.3.)

Lundell:

Saloviita näkee puusilmäisesti tasa-arvon ainoastaan yhden oppilaan näkökulmasta. 
Kammioajattelijana hän ei näytä tajuavan, että yhden erityisoppilaan lisäksi luokassa on esim. 24 muutakin oppilasta, jotka myös tarvitsevat opetusta.

On väärin, jos opettaja joutuu panostamaan kaiken yhteen oppilaaseen, joka ei pysty keskittymään luokassa ollenkaan, vaan riehuu alvariinsa. Tasa-arvo pitää ulottaa kaikkiin oppilaisiin, ei ainoastaan erityisoppilaisiin.

Tiedän luokan, jossa muu luokka sijoitettiin lähelle ovea ja yksi oppilas luokan toiseen päähän ikkunanurkkaan, kun pelätttiin ko. oppilaan raivopurkauksia. Kun oppilaat ovat lähellä ovea, pääsee helposti pakoon. Luokassa oli siis pelon ilmapiiri.

Shakkiturnauksessa olen nähnyt oppilaan huutavan ja repivän pöytäkirjoja ja heittelevän niiden palasia hujan hajan pitkin lattioita. Muut lapset katsovat ihmeissään. Rimpuilevaa poikaa tuli kantamaan ja rauhoittelemaan kolme aikuista, joista pari näytti olevan erityisopettajia.  Voin vain kuvitella, kuinka vaikeaa opettajan on toimia luokassaan, kun pitäisi opettaa lapsia ja samalla rauhoittaa yhtä raivoavaa ja väkivaltaista lasta.

Saloviita ei näytä ymmärtävän, että luokka on aina sosiaalinen kokonaisuus. Luokassa tapahtuu aina sosiaalista oppimista. Mallioppiminen voi olla myös negatiivista, aggressivisen oppilaan tavat voivat tarttua toisiin oppilaisiin. 

Saloviita unohtaa järjestelmällisesti ns. normioppilaiden oikeusturvan ja heidän oikeutensa oppimiseen.


3. Suomessa siirtojen kohteeksi joutuu noin kuusi prosenttia peruskoulun oppilaista. Perusteltu tarve olisi luultavasti alle yhden prosentin. (HS 4.3.)

Lundell:

Alle yhden prosentin? Mistä hatusta tämä yksi prosentti on oikein vedetty?

Saloviita kumoaa suomalaisen opettajiston ja koulujen oppilashuollon asiantuntijoiden kokemuksen ja asiantuntemuksen tuosta vain.

Kokemusperäisesti yksi prosentti oppilaista on sairaalakoulun tarpeessa. Normioppilaan ja sairaalakouluoppilaan väliin mahtuu monentasoista erityisoppilasta. Sitä en kiistä, etteikö osa heistä pärjäisi normiluokilla. Minullakin on ollut luokillani erityisoppilaita, jotka ovat pärjänneet luokassani ja myöhemmin elämässä oikein hyvin.

Mutta kaikkien erityisoppilaiden paikka ei ole normiluokassa, jossa he eivät saa tarvitsemaansa apua. Jotkut lapset voivat olla myös aivan liian vaarallisia toisille lapsille.


4. Britanniassa osoitettiin, että kouluavustajien käyttö luokassa heikensi erityisoppilaiden suoriutumista: jos luokassa oli avustaja, opettaja jätti heikoimmat oppilaat kouluttamattoman avustajan kontolle. (HS 4.3.)

Lundell:

Perustelu on suorastaan käsittämätön. Jos missä, niin Iso-Britanniassa lapset jaetaan vuohiin ja lampaisiin. Harvat ja valitut rikkaat lapset menevät yksityiskouluihin, muut jäävät heikkoa tulosta tekeviin yleisiin kouluihin.

Koko Iso-Britannian koulujärjestelmä on hyvin erotteleva ja eriyttävä. Pisa 2014 tulosten mukaan Suomi oli Euroopan ykkönen, Iso-Britannia oli Euroopan yhdeksäs. Ruotsista en ottaisi mallia ollenkaan, tulokset olivat kehitysmaaluokkaa.

Koulutusjärjestelmät ovat aina hyvin kulttuurisidonnaisia. Jos brittikoulunkäyntiavustajat ovat surkeita, ei voida olettaa, että suomalaiset koulunkäyntiavustajat ovat surkeita. Sitä paitsi Suomessa koulunkäyntiavustajat on koulutettu.

Siinä olen Saloviidan kanssa tasan samaa mieltä, että erityisopettajia pitäisi palkata lisää, mutta Saloviidan olisi syytä astua kammiostaan ulos ja tutkailla kuntien talouslukuja. Luvut eivät todellakaan ole häävejä, joissain kunnissa luvut ovat karmeita.

Toisaalta, jos erityisopettaja tulee koulunkäyntiavustajan sijaan houldaamaan raivoavaa oppilasta, kyseessä on mieletön asiantuntijatuhlaus ja hukkaresurssi. Erityisopettajan tehtävä ei voi olla raivoavan oppilaan rauhoittaminen, vaan oppimisvaikeuksista kärsivän lapsen opettaminen ja kaikinpuolinen tukeminen.


5. Pienen ryhmäkoon vaikutukset oppimiseen on todettu vähäisiksi. (HS 4.3.)

Lundell:

Kun lähetän oppilaan laaja-alaisen erityisopettajan hoteisiin, ryhmään, jossa on esim. neljä-viisi oppilasta kerrallaan, näen muutaman käyntikerran jälkeen edistymistä oppilaan oppimisessa. Kuutosen oppilas voi jossain vaiheessa alkaa saada kaseja matematiikan kokeissa.

On oppilaita, jotka eivät pysty millään keskittymään isossa ryhmässä, mutta pienessä ryhmässä he pystyvät. Erityisopettaja, joka on kouluttautunut nimenomaan oppimisen lukkojen avaamiseen, on pienessä oppilasryhmässä tehokas.

Uusin tutkimustieto vahvistaa nimenomaan käsityksen siitä, että opetusryhmän koolla on merkittävä vaikutus oppimistuloksiin. (Opettaja 4.3.)

Uusi tutkimustieto vahvistaa opettajien käytännön kokemuksia. Olen opettanut sekä ylisuuria yli 30 oppilaan ryhmiä että kohtuullisia noin 20 oppilaan ryhmiä. Ero on selvä, isossa ryhmässä on aina oppilaita, joiden kaikkia ongelmia ei havaita, varsinkin, jos oppilas on hiljainen.

Tiedetään, että jos erityisopettaja saa yhdenkin oppilaan raiteilleen, säästö yhteiskunnalle on miljoonan euron luokkaa. Erityisopettaminen on siis ennaltaehkäisyä ja tuo yhteiskunnalle säästöä. Yhtään lasta ei kannata jättää ilman apua yksin ja heitteille.

Kaikesta huomaa, että Saloviidalta puuttuu käytännön näkökulma ajattelustaan. 

On aivan eri asia viedä 20 oppilaan luokkaa opintoretkelle kuin 30 oppilaan luokkaa. Inkluusion myötä opintoretket ja kaikki koulun ulkopuolinen toiminta on vähenemään päin.  Kaikki opettajat eivät uskalla viedä luokkaansa neljän seinän ulkopuolelle mahdollisten vaaratilanteiden takia. 


Peruskoulussa opetetaan oppiaineita, joissa ylisuurissa ryhmissä opettamisesta ei tahdo tulla mitään. Teknisessä käsityöluokassa syntyy monia vaaratilanteita, kun oppilaita on liikaa, edes työkalut eivät riitä. Liikunnassa oppilaita istuu penkeillä, kun pitäisi liikkua ja pelata. Musiikissa bändiopetus jää utopiaksi. Kuvataiteessa ohjaaminen jää pintapuoliseksi.


Saloviita ei suostu kuuntelemaan kentältä kantautuvia erityis-, lastentarhan- tai peruskoulun alaluokkien opettajien hätähuutoja. 

Ruumiillista väkivaltaa töissään koki viime vuonna lastentarhanopettajista 37 prosenttia, erityisopettajista lähes 32 prosenttia, koulunkäyntiavustajista ja lähihoitajista lähes 38 prosenttia. Luokanopettajista vastaava osuus on 10 prosenttia. (Opettaja 3.3.)

Luvut ovat hälyttäviä. Väkivaltaa on aina ollut, enemmänkin kuin nyt, mutta väkivallan luonne on muuttunut. Voidaan puhua alitajunnasta pulppuavasta holtittomasta väkivallasta, ei katsota aikaa, paikkaa tai uhria. Tilanteet ovat hyvin yllättäviä.

Todennäköisesti isossa luokassa on enemmän väkivaltaa kuin pienessä.

Alakouluissa on pian vaikea saada opettajia ensimmäisille tai toisille luokille. Samaan aikaan, kun on siirrytty inkluusioon alhaalta ylöspäin, opettajiin kohdistuneet väkivaltaluvut ovat kasvaneet. 

Ennen ei luokanopettajiin juuri käyty kiinni. Minuun ei ole käyty koskaan kiinni, uhattu on. Nyt alaluokilla voi esineet lentää ja sakset heilua. Purraan ja potkitaan.

On selvää, että oppilaat, jotka käyvät kiinni opettajiinsa, käyvät kiinni myös muihin oppilaisiin. Välituntivalvojien määrää on kouluissa jouduttu lisäämään.

En väitä, että pienten lasten väkivalta on pelkästään lisääntyneen inkluusion syytä. On muitakin syitä.

Mutta nykymuotoinen inkluusio on julkista heitteillejättöä, lähes rikollista.

Uusikylä vs Saloviita 6-0

$
0
0
5.3. MTV

Luokkakokokeskustelu ajoi professorit kiistaan: "Törkeää moittia opettajia laiskoiksi"

Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä on seurannut Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan professorin Timo Saloviidan kirjoituksesta noussutta keskustelua kiinnostuneena.

– Yhteiskunnallinen todellisuus oppilaiden tunneongelmat ja oppimisvaikeudet ja kotien huonot olosuhteet heijastuvat sinne kouluun ja monet opettajat toimivat hyvin vaikeissa olosuhteissa. On aivan kohtuutonta ja suorastaan törkeää moittia opettajia laiskoiksi, sanoo Uusikylä, joka on opettanut vuosia opettajia.

Hänen mukaansa erityisluokalle ei ketään siirretä kevein perustein.

– Kyllä tämä on väärää tietoa tämmöisen asian levittäminen. Saloviita nyt koko ajan syyttää opettajia, että opettajat hoitavat omia etujaan. Voisiko hän ajatella, että mahdollisesti opettajat hoitavat lähinnä oppilaiden etua, sanoo Uusikylä.


Hienoa, että professori Kari Uusikylä jyrähti.

Kahvipöytäkeskustelujen ja somen perusteella opettajat loukkaantuivat kovasti professori Timo Saloviidan väitteistä eilisessä Hesarin pääkirjoituksessa.

Rivien välistä Saloviita syytti opettajia laiskoiksi, hankalan oppilaan poistaminen luokasta vähentää opettajan työtä. (HS 4.3.2015)

Kaksi vuotta aiemmin hän totesi:

Kyse on opettajien viitseliäisyydestä. Totta kai jokainen haluaa luokalleen kuuliaiset ja tunnolliset lapset. Jos luokalle tuleekin erityisoppilas, tämä vaatii opettajalta enemmän työtä. Helpompaa on siirtää erityistä tukea vaativa oppilas pois. (Vantaan Sanomat 4.3.2013)

Kirjoitin eilen:

Timo Saloviidan kammiosta kajahtaa (Properuskoulu 4.3.2015)

Jokainen saa päätellä aivan itse, kumman professorin väittämissä on perää. Oma kantani on täysin selvä, kuten kirjoitukseni otsikkokin kertoo, Uusikylä vs Saloviita 6-0.

Olen jo jonkin aikaa ylläpitänyt Facebookissa Kari Uusikylä faniryhmää. Jos haluat, liity ryhmään.

Rehellinen professori

$
0
0
6.3. Iltalehti

Professori arvostelee opettajia ja puolustautuu: ”1970-luvulla olin koulussa sijaisena yhden päivän”

– Minusta on sanottu, että minulla ei ole päivääkään kokemusta, mutta se ei pidä paikkaansa. 1970-luvulla olin koulussa sijaisena yhden päivän. Se oli kyllä hirveä kokemus, en saanut pidettyä kuria yhtään, Saloviita muistelee. 


Olen arvostellut erityispedagogiikan professori Timo Saloviidan ajatuksia blogissani useaan otteeseen. En ole käyttänyt kovin silkkistä otetta, kun olen tekstiä näppäimistöllä hakannut.

On annettava tunnustus Saloviidalle rehellisyydestä. Hän tuo suoraan esiin oman mielipiteensä, jotka eivät ainakaan opettajia jätä kylmäksi. 

Iltalehti kysyi kaikkia askarruttavan päivänpolttavan kysymyksen:

Onko Saloviita toiminut riviopettajana?

On. 

Yhden päivän.

Jos sinua kiinnostaa Saloviita-kirjoitukseni, paina blogini vasemmalla alhaalla olevista tunnisteista Saloviita Timo.

Yrityskylään siitä - hop, hop!

$
0
0
Oppilaat kuuntelevat tarkaan alkuinfoa.

Vierailin viime viikolla luokkani kanssa Helsingin Yrityskylässä, joka sijaitsee samassa paikassa, mihin Helsinki perustettiin v. 1550. Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaan alueelle (ent. Helsingin Pitäjä) Vantaanjoen suuhun. Myöhemmin v. 1640 Pietari Brahe siirsi kaupungin Vironniemelle.

Samaan aikaan, kun olimme Helsingin Yrityskylässä, Ruotsin kuningaspari vieraili Espoon Yrityskylässä. Harmi, että kuningaspari oli Espoossa, sillä olisin halunnut keskustella kuningatar Silvian kanssa.

Yrityskylän idea on todella hieno:

Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa. (www.yrityskylä.fi)

Yrityskylä-käynti oppitunteineen on kuin yhteiskuntaopin kurssi kuudesluokkalaisille. Ennen käyntiä koulussa pidetään kymmenen oppituntia, joiden aikana käydään läpi yrityselämän käsitteitä, tehdään oma työhakemus ansioluetteloineen jne. Käydään läpi palkat, verot ja budjetit sekä elämisen kustannukset.

Kymmenen tuntia ei oikein riittänyt kunnolla, kiirettä tuli, niin paljon käsiteltäviä aiheita oli. Yhtä oppituntia kohden oli liikaakin tavaraa. Oppilaat saivat omat hienot työkirjansa, opettajanopas oli vielä turhan sekava ja epäkäytännöllinen. Kaikki järjestelyt oli suunniteltu erittäin hyvin.

Samaan aikaan kylään tuli myös kaksi muuta luokkaa, joiden kanssa oppilaiden oli tehtävä yhteistyötä. Oppilaat olivat aivan innoissaan ja tosissaan. 

Teen joka vuosi sellaiset 4 + 4 opintoretkeä, vastaavaa intoa en ole nähnyt muualla kuin Teatterimuseon työpajoissa ja Heurekassa. Kaikille kolmelle opintoretkikohteelle on yhteistä oppilaiden aktiivinen osallistaminen.

Kaikki helsinkiläiset ja espoolaiset kuudesluokkalaiset osallistuvat Yrityskylä-toimintaan. Ensi lukuvuonna myös Vantaa osallistuu täysillä toimintaan. Pikkuhiljaa homma laajenee koko Suomeen.

Palkittu Yrityskylä laajenee pian Ruotsiin (Vantaan Sanomat 7.3.)

Puhutaan paljon koulun ja yrityselämän yhteistyöstä. Alakoulua ajatellen Yrityskylä-toiminta on juuri sitä ehtaa itseään.

Teen kuudennella luokalla itse joka kerta vastaavan kokonaisuuden suomalaisesta demokratiasta, muutama oppitunti koulussa ennen hienoa Eduskunta-vierailua, jälkikäsittelyä koulussa sekä kirjoitelma aiheesta.


Oppilaiden tuntemuksia Yrityskylä-vierailusta:

Minusta oli erittäin kivaa, kun sain työskennellä muiden ihmisten kanssa.

Tajusin, kuinka kiireellistä ja rankkaa työ voi olla, jee!

Yrityskylässä oli ihan sairaan kivaa ja koko ajan jotain tekemistä!

Yrityskylässä oppi samalla, kun oli kivaa.

Kiirettä piti, mutta Yrityskylä oli osannut järjestää kivan leikin!

Yrityskylässä opin, millaista oikea työ on.

Kivoja ihmisiä!

Paras luokkaretki!

Jäi hyvä fiilis!


Opettajan tuntemuksia:

Yrityskylä-kokonaisuus hakkaa mennen tullet hoplopit ja muut karkkivierailut.

Lapsia ei saa aliarvioida.

Ei tarvitse aina mennä merta edemmäs kalaan.

Pääkaupunkiseudulta löytyy fantastisia lähiopintoretkikohteita, joihin pääsee suurin piirtein bussilipun hinnalla.

Go for it!


Lisäksi:

Opiskelu ja työ ovat mitä parhainta nuorten aktivoimista.

Nuoret on työllistettävä vaikka millä ilveellä.

Jokainen hukattu nuori on tuhlattu mahdollisuus.

Suomalainen työ kunniaan!

Pumpulimaikat eivät saa oppilaitaan kuriin

$
0
0

8.3. Ilta-Sanomat


Koulunpenkiltä toiselle siirtyneet opettajat hallitsevat vain teorian, mutta heiltä puuttuu käytännön pelisilmä nuorten käsittelyyn, mies paukauttaa.

IS:n haastattelemien opettajien mukaan lasten väkivaltainen käytös on monessa koulussa arkea. Pohjoispohjanmaalaisella yläasteella lähes 30 vuotta työskennellyt opettaja ihmettelee haastateltavien luomaa mielikuvaa koulutyöstä: omassa arjessaan hän ei ole törmännyt väkivaltaisiin oppilaisiin.

Hänen mukaansa suurempi ongelma kouluissa on, että opettajiksi hakeutuu vääränlaisia ihmisiä. Opettajien keskuudessa vallitsee ”hyssyttelyn periaate”, jossa ei myönnetä, että pelkkä koulutuksen kautta hankittu pätevyys ei riitä tekemään opettajasta hyvää ja koulumaailmaan sopivaa, mies sanoo.


On pakko laittaa toinen blogikirjoitus heti perään.

Kiitos Ilta-Sanomille ja pohjoispohjanmaalaiselle kokeneelle yläkoulun maikalle loistavasta aiheesta! 

I love!

Onpas ihanan raflaava otsikko - suorastaan enkeliporsasmainen! Tähän on heti lisättävä, että opettajan ammatin lisäksi yksi haaveammateistani oli juuri toimittajan ammatti.

Olen vahvasti sitä mieltä, että parhaat toimittajat ovat iltalehdissä, heidän pitää todistaa tarpeellisuutensa joka päivä. Surkeilla otsikoilla ja jutuilla ei leipä irtoa, eikä lehteä myydä.

Minua on haastatellut puhelimitse iltalehtien toimittaja muutaman kerran, milloin istuin vessanpöntöllä, milloin loikoilin sohvalla, joskus minut on herätetty kesken nokosten - joka kerta toimittajat ovat raapineet kasaan erittäin hyvän jutun.

Pohjoispohjanmaalainen yläkoulunmaikka on opiskellut melkein samaan aikaan kuin minä. Minulle tähdennettiin moneen kertaan, että ensimmäinen asia, joka on hoidettava, on ensimmäinen porras:

Opettamisesta tai ylipäätään mistään muustakaan ei tule yhtään mitään, jos opettaja ei saa luokkaansa järjestykseen. Kun ensimmäinen porras on hallussa, on vasta mahdollista edetä. Muistaakseni portaiden huipulta löytyi sellainen käsite kuin luovuus. Meille tähdennettiin, että oikotietä onneen ei ole.

Olin viime viikolla Ylen Vaaligallerian haastattelussa. Minua haastateltiin neljä minuuttia kuten muitakin Suomen kansanedustajaehdokkaita. 

En ollut valmiudessa. Tulin lämpiöön aivan liian aikaisin, ajattelin jutella ehdokaskavereiden kanssa, olisi pitänyt tulla meikkaukseen pää täynnä happea ja siitä suoraan studioon. Itse haastattelussa olin siis löysä.

Ylen toimittajat olivat tarkkaan ottaneet selvän haastateltavistaan, kysymykset oli suunnattu minulle kuin nakutettu.

Yksi kysymys, jonka munasin, oli:

Onko väkivalta kouluissa lisääntynyt?

Vastasin, että ei sen kummemmin.

Olin oikeassa, mutta samalla väärässä. Väkivallan kokonaismäärä ei ole lisääntynyt, mutta väkivallan luonne ja kohteet ovat muuttuneet, mikä jäi mainitsematta Ylen vaalitentissä.

Lanka palaa - kohta aggressiiviset pikkulapset eivät enää olekaan pikkulapsia (Properuskoulu 20.11.2013)

Ennen isot pojat tappelivat keskenään koulujen pihoilla, nyt jotkut pikkulapset voivat hyökätä kenen kimppuun vaan, voidaan puhua holtittomasta väkivallasta. Tilanteet ovat yllättäviä, mikä esine tahansa käy astaloksi, kivet sekä sakset. Tutkimusten mukaan kohteina ovat enenevissä määrin lastentarhan- ja alkuopettajat sekä erityisopettajat.

Pääsykokeet ovat hyvin teoreettisia ja opettajankoulutukseen pääsy riippuu yhä enemmän arvosanoista. (pohjoispohjanmaalainen yläkoulun maikka)

Onko näin?

Pohjoispohjanmaalainen yläkoulun maikka vaatii myös karismaa ja uskottavuutta.

Harvalla opettajalla on luontaista karismaa. Karisma on opeteltava.

Hänen mielestä opettajiksi tarvittaisiin persoonia ja paljon enemmän nuoria miehiä, jotta kouluissa pystyttäisiin huomioimaan paremmin pojat, jotka kehittyvät tyttöjä hitaammin. (pohjoispohjanmaalainen yläkoulun maikka)

Mahtavaa tekstiä naistenpäiväksi :)

Mutta olen monessa asiassa samaa mieltä kuin pohjoispohjanmaalainen yläkoulun maikka. Olen kirjoittanut miesmaikkojen puolesta useaan otteeseen. Yleensä olen saanut turpaan. Laitetaan uusimmat kaksi:

Munalisät käyttöön? (Properuskoulu 6.8.2014)

Mieskiintiöt takaisin opettajienkoulutukseen (Properuskoulu 9.3.2014)

Olemme opettaneet pohjoispohjanmaalainen yläkoulun maikan kanssa yhteensä sellaiset 60 vuotta. 

Miksi meitä totellaan ja meidän kimppuumme ei ole käyty? 

Onko pohjoispohjanmaalainen yläkoulun maikka oikeassa?

Kouluista autonomisia taloudellisia yksikköjä

$
0
0

Vantaan kaupungin uuden ilmeen mukainen logo
Yle 10.3.


 Jo parissa kuukaudessa on huomattu, että kymmeniä tuhansia on maksettu turhaan. Vantaan perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan koulujen laskujen puutteissa on ollut kyse esimerkiksi noin 70 000 euron virheistä.

–  Perusopetus maksaa koululaisten aterioista seitsemän miljoonaa vuodessa. Jos nyt on havaittu, että laskuissa on ollut 70 000 euron virhe, onhan se iso raha, mutta seitsemässä miljoonassa se ei ole iso raha,  Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo sanoo.

– Tämä on seuraava askel siinä, että saadaan kustannukset läpinäkyväksi.  Tällä yritetään parantaa sitä, että tiedämme paremmin mistä ostamme ja mistä maksamme, Ilkka Kalo sanoo.


Hyvin mielenkiintoinen uutinen Vantaalta - onko tämä ensimmäinen askel kohti koulujen taloudellista autonomiaa?

Koulut eivät oikeastaan pysty tarkaan laskemaan, kuinka paljon rahaa itse opetukseen uppoaa. Jonain vuonna opettajat sairastelevat enemmän kuin jonain toisena vuonna, joskus loppuvuodesta on tiukempaa. Myös äitiyslomat vaikuttavat.

Jos koulu on säästäväinen, pitää säästetyt rahat panna hätäisesti esim. seuraavan vuoden materiaalihankintoihin. Jokainen rehtori ja opettaja tuskailee siitä, että koulun talous laitetaan poikki kesken lukukauden, kun uusi vuosi alkaa. 

Olen monesti miettinyt, olisiko helpompaa, jos koulut voisivat pitkäjänteisemmin suunnitella omaa talouttaan yli kalenterivuoden? Säästetyt rahat jäisivät koulun omaan käyttöön.

Jos pelkästään laskujen tarkemmalla syynillä saadaan näinkin rohkaiseva säästö, miksei voitaisi ajatella, että taloudellista valtaa siirrettäisiin rohkeammin kouluille. Raha voitaisiin tiukemmin suunnata itse opetukseen.

Minkälaista tulosta syntyisi, jos kaikki koulun pyörittämiseen tarvittava raha annettaisiinkin kouluille?

- palkkarahat
      - opettajat
      - oppilashuoltohenkilökunta
      - keittiöhenkilökunta
      - siivoushenkilökunta
      - koulusihteeri
      - vahtimestari ja talonmies

- ruokarahat
- oppikirjarahat
- opetusvälinerahat
- materiaalirahat
- tietokoneet
- jne.

Koulu palkkaisikin itse myös muun koulun henkilökunnan. Silloin koko henkilökunta sitoutuisi paremmin kouluun ja sen kasvatustavoitteisiin. Kaikki olisivat myös kasvattajia. Nyt tuntuu siltä, että esim. kouluisännistä, keittiön työntekijöistä ja laitoshuoltajista on tehty hyppyheikkejä. Joskus esim. siivoojaat vaihtuvat alvariinsa.

Koulu hoitaisi itse myös ostot. 

Vahtimestarista voitaisiin tehdä laitoshuoltajien esimies, emäntä olisi tietenkin keittiön esimies.

Silloin, kun ihmiset saavat itse aktiivisemmin päättää työpaikkansa asioista, motivaatio nousee varmasti. Samalla voidaan vähentää byrokratiaa ja kouluviraston henkilökuntaa, saadaan lisää tehoja itse perustoimintaan, opetukseen.

Jos kouluista tulisi autonomisia taloudellisia yksikköjä, säästettäisiin myös kuntalaisten verorahoja.

Olen myös aikaisemmin esittänyt, että peruskoulu voitaisiin laittaa valtion kustannettavaksi, koska kaikilla kunnilla ei ole rahkeita pitää yllä säädyllistä peruskoulua. Valtio ohittaisi kunnallisen byrokratian lähes kokonaan, kunnille jäisi paikallinen pedagoginen johtaminen, ideointi. Rahat siirtyisivät pääosin suoraan koulujen budjetteihin.

Koska opetuksen ja kasvatuksen varsinaiset asiantuntijat tekevät työtä kouluissa, miksei heille voitaisi antaa taloudellinenkin valta.

Peruskoulu valtion harteille 3. (Properuskoulu 30.5.2104)
Viewing all 365 articles
Browse latest View live