Quantcast
Channel: pro peruskoulu
Viewing all 365 articles
Browse latest View live

Kunnat pelaavat kovaa peliä erityisoppilailla

$
0
0
31.1. Yle
Suomalaisissa kouluissa otettiin reilut kaksi vuotta sitten käyttöön uudistus, jossa erityisoppilaita ryhdyttiin siirtämään omista pienryhmistä suuriin yleisopetuksen ryhmiin.
Muutoksen piti parantaa erityisoppilaille annettavaa tukea, mutta toisin kävi.
Erityisopettajat pelkäävät, että nykyjärjestelmä tuottaa yhä enemmän erilaisista keskittymishäiriöistä kärsiviä nuoria.
- Jos jatkamme samaan malliin, tiedän sen, että seuraavan viiden vuoden aikana pienryhmiä on pakko perustaa. Nykyinen systeemi tuottaa sitä. Kun oppilaita integroidaan (yleisopetukseen), tehdään todella paljon hallaa yksilön psyykeelle ja fysiikalle, sanoo joensuulaisen Pielisjoen koulun erityisopettaja Jari Kurttila.
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kentältä saama viesti vastaa Kurttilan kokemuksia.

- Kyllä se viesti on surullista kuultavaa. Oppilaan oikeus tukeen ei toteudu tai se toteutuu alueellisesti hyvin epätasa-arvoisesti. Myös byrokratia ja paperityö lisääntyi, mikä on pois käytännössä oppilaalle annettavasta tuesta tiivistää Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo.

- Kunnat käyttävät uudistusta säästökeinona, lisää OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Pakko jakaa. 

Ylen jutun otsikko on raju, mutta jutun sisältö on niin odotettu kuin olla ja voi.

Vantaalla inkluusio on verhottu hyvältä tuntuvaan termiin lähikouluperiaate. Langettiin halpaan lähikouluperiaateloveen

Vantaalla alakoulussa lähikouluihin on siirtynyt kaksi ensimmäistä ikäluokkaa, eka- ja tokaluokkalaiset, mikä näkyy ja kuuluu. Pitää ottaa huomioon, että ekoille luokille tulee myös oppilaita, jotka ovat erityissoppilaita, vaikka heitä ei ole vielä edes ehditty määritellä erityisoppilaiksi

Voi olla, että tulevaisuudessa ei ole mieltä luokitella oppilaita normi- tai erityisoppilaiksi. Nykyisenkaltainen papereiden (Wilma) kanssa leikkiminen tuntuu jossain määrin turhalta, koska papereihin harvoin merkataan mitään kouriintuntuvaa apua. Syy on selvä, sitä kouriintuntuvaa apua ei löydy. 

Erityisopettajien aikaa tuhriutuu kokouksiin ja paperien pyörittelyyn. Antaa heidän opettaa ja auttaa lapsia heidän oppimisongelmissaan.

Oleellista kuitenkin on, kuten Olli Luukkainenkin toteaa, Kunnat käyttävät uudistusta säästökeinona. Luukkaisen toteamusta ei voi kiistää, niin selkeää palaute on ollut.

Näyttää siltä, että lähikouluperiaatetta ei ole ohjannut mikään muu ideologia kuin säästöideologia. 

Erityisopettaja Jari Kurttila on oikeutetusti huolissaan erityisoppilaiden puolesta. Niin minäkin.

Hyvin vähälle huomiolle on jäänyt normioppilaiden (en ole keksinyt ns. tavalliselle oppilaalle mitään muutakaan sanaa) asema. On erityisoppilaita, jotka eivät sopeudu normiluokkaan. On tilanteita, jolloin ekoilla ja tokilla luokilla on jouduttu sitomaan pari-kolmekin opettajaa yhden oppilaan rauhoittamiseen. On selvää, että silloin koko luokan opetus kärsii.

Tiedän koulun, jossa opettaja on joutunut sijoittamaan luokkansa yhden oppilaan pulpetin toiseen nurkkaan, muut oppilaat istuvat toisella puolella luokkaa lähellä luokan ovea. Jos jotain tapahtuu, niin muut oppilaat pääsevät nopeasti pakoon käytävään. Näin äkkipikaisen ja vaarallisen lapsen paikka ei voi olla normiluokassa.

Lasten pitää saada käydä koulua turvallisesti. Kouluissa on jouduttu tuntuvasti lisäämään mm. välituntivalvontaa.

Myös alkuopettajat alkavat pikkuhiljaa väsyä. Ennen opettajilla oli alkuopetukseen kova tunku. Epäilen, että tulevaisuudessa ei ole.

Kun erityisopetuksen resursseja on koulussa liian vähän, erityisoppilaisiin sijoitettu resurssi syö muille oppilaille tarkoitettua resurssia. Todellisia kärsijöitä ovat ns. bubling under oppilaat, jotka kunnollisella tukiopetuksella pysyisivät muiden oppilaiden tahdissa.

Olen kirjoittanut lähikouluperiaatteesta paljon. Joku on kommentoinut tylysti, että opettaja on huono, kun hän ei pysty eriyttämään niin, että kaikki oppilaat oppivat. Totean, että on hyvin vaikea eriyttää, kun samalla pitää yhtä oppilasta rauhoitella tai houldata.

Monessa koulussa varma rauhoittumispaikka on rehtorin kanslia, kun resurssipulan takia muutakaan valvottua rauhoittumispaikkaa ei ole. Muutenkin ylikuormitetut rehtorit alkavat herkästi väsyä entisestään. 

Muutamat koulussa työskentelevät koulunkäyntiavustajat on sidottu täysin parin-kolmen erityisoppilaan paimentamiseen tai rauhoittamiseen. 

Voidaan hyvällä syyllä puhua julkisesta heitteillejätöstä.


- Jos ryhmäkoko olisi säädetty lailla, niin erityistä tai tehostettua tukea tarvitsevat lapset pitäisi huomoida kertoimella. Jos ryhmässä on tukea tarvitsevia, ryhmäkoko pienenisi kertoimen mukaan, OAJ:n Jaakko Salo selvittää.

- Kyllä tämä rahasta on kiinni ja erityisopettajat ovat kalliimpia opettajia. Olen aikoinaan nähnyt kun oppilaat saivat erityisopetusta turvallisessa ympäristössä. Nyt heille annettava tuki ei riitä, Kurttila sanoo. (Yle 31.1.)


Sekä Salo että Kurttila puhuvat järkeä päähän.

Älä pure mua!

$
0
0
3.2. Yle

Pikkulasten mielenterveysongelmat ovat nousseet tapetille pienessä Haminan kaupungissa. Haminan alakouluissa tulee lukuvuoden aikana ilmi kymmeniä tapauksia, joissa pienen lapsen oireilu näkyy häiriköintinä tunnilla.

Ongelmia alkaa esiintyä jo esikouluiässä. Asiasta on tehty muun muassa valtuustoaloite.

– Kouluilta saadun viestin mukaan ryhmät menevät vuosi vuodelta pahemmiksi. Lapsi tuhoaa toisten koulutöitä tai pihaleikkejä. Rikotaan toisten tekemä lumiukko tahallaan. On vastaansanomista ja jopa väkivaltaa muita lapsia ja opettajia kohtaan. Tönitään, lyödään ja jopa purraan toisia lapsia ja aikuisiakin, kertoo koulupsykologi Elise Wass.

Lasten ongelmiin pyritään puuttumaan nopeasti, mutta yhteistyö koulun ja kodin välillä voi olla hankalaa, jos lapsen ongelmien taustalla ovat kotiolot.

– Jos tilanne on kotona jo kriisiytynyt, niin se saattaa hankaloittaa asioiden käsittelyä. Kun puhutaan omista lapsista, niin se on hyvin tunnepitoinen asia monille vanhemmille.



Ei edes syntymäkaupunkini Hamina näytä enää olevan lintukoto. Hamina ei ole poikkeus, sillä yllä kuvatun kaltaista viestiä on tihkunut muualtakin.

Pikkulapsia, joilla on mielenterveysongelmia, pitäisi pystyä auttamaan mahdollisimman varhain. Kun pikkulapsista on kyse, auttamisen keskiössä on tietenkin perhe.

Ratkaisu voisi löytyä Imatralta, jonka hyvinvointineuvola palkittiin viime vuonna Kunnallisella lastensuojelu -palkinnolla:



 – Imatran kunnallisen hyvinvointineuvolan toimintamalli lähtee kiitettävän varhaisesta tukemisesta – jo äitiysneuvolasta ja periaatteessa kaikista äideistä. Välitön kohtaaminen tarvittaessa lapsen kotona tuottaa tulosta lastensuojelun tarpeen kevenemisenä ja lapsiperheiden hyvinvointina, Lastensuojelun Keskusliiton puheenjohtaja Pentti Arajärvi perusteli päätöstään. (Kunnat.net 21.3.2013)


Ennaltaehkäisy kannattaa, sillä Imatralla lastensuojelun menot laskivat selvästi. 

Ikävä kyllä neuvolaverkko on Suomessa harventunut. Monessa kaupungissa lähineuvoloita on lopetettu ja  toiminta on keskitetty suuriin neuvoloihin, joissa henkilökuntaa on liian vähän. 

Koulun kannalta on tärkeää tarttua esiintyviin ongelmiin heti, yhteistyö esikoulun kanssa on oleellista, tietoa ei saa pantata. Alkuopetukseen kannattaa satsata kaikki liikenevät resurssit, sillä pienen lapsen ongelmat ovat usein sittenkin pieniä ja korjattavissa. Mitä pidemmälle ongelmia lykätään, sitä suuremmiksi ne kasvavat.


Ellei ongelmiin puututa, ne seuraavat lasta yläkouluun saakka. Haminan yläkouluista vastaavalla psykiatrisella sairaanhoitajalla oli viime lukuvuoden aikana yli 400 asiakaskontaktia nuorten kanssa.

– Se on niin suuri määrä, että enempää en pystyisi hoitamaan, psykiatrinen sairaanhoitaja Katja Horto toteaa.

 – On valitettavasti havaittavissa, että asioita olisi voitu ehkäistä puuttumalla ajoissa. Mitä kauemmin ongelmia on ollut, sitä kauemmin toipuminen vie, Horto sanoo. (Yle 3.2)


Vastaavan psykiatrisen sairaanhoitajan yli 400 asiakaskontaktia Haminan kokoisessa kaupungissa on paljon. Ylen jutusta ei käy ilmi, kuinka monesta oppilaasta on kysymys. Haminan kaupungissa on kaksi isoa yläkoulua, joista toinen on yhtenäiskoulu.

Seiskan poikkiviiva tulee takaisin

$
0
0
 5.2. Keskisuomalainen
 
 
Opetushallitus päättää uusista opetussuunnitelman perusteista ensi syksynä ja uudet suunnitelmat otetaan käyttöön syksyllä 2016.
 
Olemme tietoisia numeroiden kirjoitusasuun liittyvistäongelmista. Otamme huomioon saamamme palautteen ja käytäntö numeron 7 kohdalla todennäköisesti muuttuu, sanoo opetusneuvos Pirjo Sinko.
 
Poikkiviivan palauttamista harkitaan, koska numeroiden yksi ja seitsemän kirjoitusasu koettiin liian samanlaiseksi. Palautetta numeroiden samankaltaisesta kirjoitusasusta on tullut etenkin vaalien yhteydessä. Poikkiviivattoman seitsemän kirjoittajat ovat tulossa äänestysikään.
 
 
 
 
 
 
Hieno pikku-uutinen!
 
Löysin upean a-makinin seiskan poikkiviivalla leikittelevän harjoituksen, Seven Deadly Sins Logo.
 
Kun seiskan poikkiviiva tulee takaisin, vaalien ääntenlaskijat sekä matikan maikat huokaisevat helpotuksesta.

Vaalimainos tämäkin

$
0
0
  

Kuvassa keekoilen Nääsvillessä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Minut kutsuttiin juhliin, koska minut valittiin Vuoden luokanopettajaksi 2013.

Juhlat olivat hyvin demokraattiset, mikä sopi minulle hyvin. Ei tarvinnut pukeutua frakkiin. Presidentti Niinistö kutsui juhliin hyvin monia tavallista työtä tekeviä kansalaisia. Kiakkovieraat Juti-naamareiden takaa olivat väärässä.


Kuvan hanska ei ole minun, vaan Meksikon 1968 200 metrin olympiavoittajan Tommie Smithin. Minäkin olen kerran heiluttanut mustaa hanskaa, Puistokulmassa, jotkut voivat vielä muistaakin.

OAJ:n valtuustovaalit 2014 tulevat olemaan mielenkiintoiset. Vantaa on aikaisemmin kuulunut Itä-Uudenmaan piiriin. Piiriuudistuksen myötä kuulumme nyt OAJ Pääkaupunkiseutuun, johon kuuluu Helsingin, Espoon ja Vantaan opettajat. Vaalit voivat olla hyvin arvaamattomat.

Minut pyydettiin mukaan ehdokkaaksi, Yhteinen opettajuus -vaaliliitossa on kokeneita ammattiyhdistysihmisiä. Kärkinimi on viime vaaleissa veret seisauttavan äänimäärän saanut Kari Kinnunen.

Ensin ajattelin, että olen täytemies, jonka tehtävä on haalia vaaliliitolle lisä-ääniä esim. Helsingistä. Viime keväänä tappelin julkisuudessa helsinkiläisten opettajien oikeuksien puolesta, kun Helsingin opetusvirasto jahtasi Antti Korhosta.

Aatteellisesti olen pohjoismainen demokraatti. 

Olen kypsytellyt asiaa jonkin aikaa, kun kerran asetutaan ehdolle, silloin myös pyritään tosissaan.

Jos harkitset äänestäväsi minua, lue blogiani. Silloin ymmärrät, mistä on kyse.

Kouluruoka ei ole paskaa

$
0
0





Ruokalista, Viikko 7

Maanantai
Lounas: Jauhelihakeittoa L M G, leipää, emmentaljuustoa, hedelmää
Kasvislounas: Juustoista soija-kasviskeittoa VL G

Tiistai
Lounas: Lohi-pennevuokaa L, salaattia
Kasvislounas: Kasvis-pennelaatikkoa L

Keskiviikko
Lounas: Broileripyöryköitä L M, currykastiketta L, kolmen viljan lisäkettä, salaattia
Kasvislounas: Kasvispihvejä L M

Torstai
Lounas: Riisipuuroa L G, mehukeittoa L M G, leipää, emmentaljuustoa, hedelmää
Kasvislounas: 0

Perjantai
Lounas: Kala-perunavuokaa VL, salaattia
Kasvislounas: Yrttistä soija-kasviskiusausta L G


Yllä on Vantaan koulujen tämän viikon ruokalista. Kuvat ovat tämän päivän koululounaalta, broileripyöryköiden sijaan tarjottiin broilerileikkeitä.


Tänään oli tarjolla peräti kolmea eri salaattia. Perunat eivät olleet ns. kumiperunoita, vaan hyvälaatuisia keitettyjä perunoita.

Oppilaat söivät ruokaa runsaasti ja pitivät sitä maukkaana. Ruoka-ainekustannukset Vantaalla ovat keskinmäärin alle euron.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu paljon kouluruuasta. Näkökulma on vääristynyt, sillä tuntuu, että eniten äänessä on pieni yläkoululaisten lasten vähemmistö. Suurin osa yläkoululaisistakin syö koululounaansa päivittäin.

Olen ruokaillut muutamassa yläkoulussa lounasaikaan, Hämeenkylän, Korson ja Sotungin kouluissa. Koulut ovat aivan tavallisia vantaalaisia yläkouluja. Ruokailu sujui hyvässä järjestyksessä, kellään ei ollut hattuja päässään, ei nirsoiltu.

Alakouluissa oppilaat syövät kouluruokansa mielellään. Lounastauko on odotettu hetki.

Kouluruoka ei ole paskaa, kuten monesta tuutista olen kuullut. Viimeeksi näin väitteen, että kouluruoka on paskaaA-studio Streamin studiomonitorista. Käänsin kanavaa välittömästi.

Ruoka ei ole paskaa. Ruoka muuttuu paskaksi, kun se on kulkenut ihmisen ruuansulatuselimistön läpi.

Olen melkoinen kouluruuan asiantuntija, koska olen syönyt kouluruokaa opettajana vuodesta 1980. En pysty syömään paskaa. Pääosin syömäni kouluruoka, kuten esim. tänään, on ollut hyvää ruokaa.

Kun katsoo Vantaan tämän viikon kouluruokalistaa, on todettava, että tarjottava ruoka on hyvin monipuolista. Pari kertaa kuussa on ns. huilipäivä, jolloin säästetään hieman, jotta muina päivinä olisi täyttävämpää ruokaa. Tällä viikolla on yksi säästöpäivä, torstai, jolloin tarjotaan riisipuuroa ja mehukeittoa. Syön riispuuroakin, lapset itseasiassa pitävät kovasti riisipuurosta ja mehukeitosta.

Valtaosa peruskouluikäisistä lapsista syö hyvin mielellään kouluruokaa.

Uusia arvoja, visioita ja sloganeita

$
0
0

Katse suunnattuna tiukasti tulevaisuuteen

Kouluni tämän viikon opettajienkokous oli hyvin mielenkiintoinen, sillä opettajille paljastettiin Vantaan perusopetuksen uudet arvot, slogan ja visio.

HOT-arvot:
Hyvinvointi
Oppimisen ilo
Toisten kunnioitus

Slogan:
Oppien ja osallistuen - taitoja tulevaisuuteen

Visio:
Opimme tulevaisuuden tietoja ja taitoja sekä rakennamme turvallista lähikoulua. Toimimme vastuullisesti ja teemme ekososiaalisesti kestäviä valintoja.


AVS:ää suunniteltiin kaupungissa laajalla rintamalla, mukana olivat niin oppilaat kuin heidän vanhempansa, opettajat ja perusopetuksen johtoryhmä. Suunnittelutyötä veti Juuriharja Consulting Group. Strategiatyö on vasta aluillaan, on mielenkiintoista nähdä, miten perusopetuksen visiota aletaan toteuttaa.

HOT-arvoista:

Hottia, hottia, arvojen lyhennelmä on vetävä.

Erityisen iloinen olen oppimisen ilosta. Oikeastaan tärkeintä peruskoulussa on oppimisen ilon venyttäminen mahdollisimman pitkään, sirkesilmäisistä ekaluokkalaisista murrosikäisiin ysiluokkalaisiin.

Toisten kunnioituksessa ei ole nokan kopautettavaa. Kunnioitus lähtee koskemattomuuden vaateesta aina toisten mielipiteiden arvostamiseen. Alakoulun näkökulmasta arvo on sitä itseään, jokapäiväistä ruisleipää.

Hyvinvointi herättää mielessäni jo paljon ristiriitaisia ajatuksia. Arvona hyvinvointi on hieno, olen blogissani kirjoittanut paljon hyvinvoinnista sekä ennaltaehkäisystä.

Hyvinvointi koulussa on myös resurssilaji. Pitää olla riittävästi:

- erityisopettajia
- koulukuraattoreita
- koulupsykologeja
- koulunkäyntiavustajia
- koululääkäreitä
- kouluterveydenhoitajia

On pidettävä huoli, että ryhmäkootovat riittävän pieniä. Opettajilla on oltava aikaa oppilailleen. Myös rehtoreillaolisi hyvä olla aikaa oppilailleen.



Sloganista:

Slogan on hyvä.

Visiosta:

Visio mietittyttää kovasti. Emme tiedä tulevaisuudesta mitään. Voimme vain olettaa.

Mitkä ovat tulevaisuuden tiedot ja taidot? Miten ne eroavat entisistä tai nykyisistä tiedoista ja taidoista? Mitkä tiedot ja taidot ovat pysyviä, mitä niistä ei tarvita tulevaisuudessa?

Eniten minua mietityttää yhdeksänhenkisen perusopetuksen johtoryhmän lisäys, ekososiaalisuus. Sana ekososiaalisuus on minulle uusi.

Ekososiaalisuuson ilmeisesti Helsingin yliopiston dosentti Arto O. Salosen kehittelemä termi.

Salonen toteaa:

Kasvatus perustuu oppimisen avulla saavutettavaan toivoon paremmasta huomisesta. Kasvatuksen merkitys häviää, jollemme määrittele millaista yhteiskuntaa tai kulttuuria tavoittelemme.

Toivo paremmasta huomisesta kuuluu ihmisyyteen.

Mutta kuka tai ketkä määrittelevät millaista yhteiskuntaa tai kulttuuria tavoittelemme? Emme elä enää yhtenäiskulttuurissa, arvot ja asenteet ovat hyvin moninaisia. Elämme hyvin yksilöllistä aikaa.

Salonen määrittelee ekososiaalisuuden näin:

Ekososiaalinen sivistys on inhimillisen kasvun kautta saavutettua ymmärrystä sellaisista ihmisenä olemisen oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka perustuvat riippuvuuteen luonnosta ja toisista ihmisistä. Ekososiaalisesti sivistyneen ihmisen maailmasuhde on kokonaisvaltaisesti vastuullinen. Vastuullinen maailmasuhde rakentuu myötätunnosta, kohtuullisuudesta, kyvyistä tasavertaiseen vuorovaikutukseen sekä seuraamustietoisesta käyttäytymisestä.

Ihminen on aina ollut riippuvainen luonnosta ja toisista ihmisistä.

En ole vielä saanut selville, kuka yhdeksästä perusopetuksen johtoryhmän jäsenestä toi termin ekososiaalisuus Vantaan kaupungin perusopetuksen visioon. Kuulin, että sana ekososiaalisuus otettiin, koska muutakaan vastaavaa sanaa ei löytynyt.

Kun googlailin, huomasin ilokseni, että Vantaan perusopetuksen johtoryhmällä on oma blogi. Pitää alkaa seurata ko. blogia. Tunnistan ulkonäöltä noin puolet johtoryhmän jäsenistä blogissa olevasta ryhmäkuvasta.

Kouluni entinen rehtori Kirsi Kolu löytyi ylänapista luotettava. Sellainen hän oli rehtorina.

Yykaakoo 3 - Vantaan uudet oppikirjamarssiaskeleet

$
0
0

Vantaan kaupungin hankintakeskuksen va. hankintajohtaja on 27.2.2013 tekemällään hankintapäätöksellä 14/2013 valinnut perusopetuksen 3. luokan suomenkielisten matematiikan perusoppikirjojen sekä niihin liittyvien eriyttämismateriaalien osalta joko oppikirjaan sisällytettynä tai erillisinä painettuina julkaisuina Vantaan ja Kauniaisten kaupungeille BTJ Finland Oy:n tarjouksen ja sen tarjoaman Edukustannus Oy:n kustantaman Yykaakoo 3 -kirjasarjan.
Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintayksikön ilmoituksen mukaan ollut 360.000 euroa.

Piipahdin hankintakeskuksen sivuilla. Oppikirjojen tuotevastuualueesta vastaa hankinta-asiantuntija Lisa Hartikainen.

Kaupungin opettajille ei ole juuri informoitu, että kolmansien luokkien matematiikan oppikirjat on kilpailutettu. Kaikille yhteiseksi oppikirjaksi on valittu  Edukustannuksen Yykaakoo 3 -kirjasarja. Olen kuullut, että kirjasarjaa hankintakeskuksen lisäksi on ollut valitsemassa jonkinlainen opettajaryhmä, jonka jäsenistä en tiedä yhtään mitään. En tiedä, kuka on valinnut ko. ryhmän.

Tätä ennen oppikirjat on aina valittu koulun tasolla. Valinta on voinut olla koulun opettajien yhteinen päätös, luokka-asteen opettajien yhteinen päätös tai yksittäisen opettajan päätös. 

En ole kuullutkaan, että missään joku hankintakeskuksen hankinta-asiantuntija olisi päättänyt oppikirjavalinnoista korkeasti koulutettujen opettajien puolesta. 

Kilpailutus alkaa saada ällistyttäviä piirteitä.

Oppikirjat oheistuotteineen ovat opettajien työkaluja. Suomessa opettajuuteen on aina kuulunut autonomia, mikä osaltaan on pitänyt suomalaisen perusopetuksen tason hyvänä. Vantaalla opettajien autonomia on saanut vuotavan pistohaavan. 

En halua, että joku kaupungin hankinta-asiantuntija tai kukaan muukaan päättää puolestani, millä kirjasarjalla opetan oppilaitani. 

Mielenkiintoista on, että valitussa kirjasarjassa ei ole E-kirjoja ollenkaan, mistä erityisopettajat tuskin ovat riemuissaan.

Tiedekeskus Heurekassa järjestetään tutustumistilaisuus Yykaakoo-Neeviikuu -sarjaan ti 4.3. klo 14.00-17.00 eli opettajien vapaa-ajalla. En mene paikalle. 

Kustannusosakeyhtiö Otava valitti hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen. Valitus jätettiin tutkimatta. Päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Groovy School Program

$
0
0
3.3. HS


Suomalainen koulukiusaamisen vastainen Kiva koulu -toimintaohjelma leviää nopeasti eri puolille Eurooppaa.

Turun yliopistossa kehiteltyyn ohjelmaan koulutettiin viime kuussa 40 koulukuraattoria seitsemästä Euroopan maasta, kuten Belgiasta, Italiasta, Kreikasta ja Luxemburgista. He jatkokouluttavat opettajia, ja ohjelma otetaan syksyllä käyttöön jopa sadoissa kouluissa.

"Ohjelman teho perustuu siihen, että kaikki ovat vastuussa ryhmän hyvinvoinnista, eli kiusaamisessa ei ole sivullisia. Voimavaroja suunnataan sitouttamiseen, eivätkä kaikki voimat mene uhrien auttamiseen ja kiusaajien kasvattamiseen", kertoo tutkija Gijs Huitsing Groningenin yliopistosta.

Hollantilaistutkijat saivat viime vuonna ensimmäiset vaikuttavuustulokset Kivan koulun tehosta. Kiusaajien ja kiusattujen määrä laski ohjelmaa käyttävissä kouluissa seuranta-aikana yli 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin kontrollikouluissa.

"Kiusaaminen väheni kaikissa Hollannin kouluissa, myös tutkimuksemme kontrollikouluissa, sillä vuoden aikana tapahtui kolme traagista itsemurhaa. Niiden myötä kiusaaminen nousi puheenaiheeksi", Huitsing sanoo.

"Opettajienkin toiminnassa on huomattavissa muutoksia Kivan koulun myötä. Tulosten mukaan opettajat ottavat kiusaamisilmoitukset vakavasti ja heillä on enemmän keinoja puuttua asiaan", Huitsing kertoo.

Turun yliopisto lisensoi Kivaa koulua ulkomaille, ja lisenssimaksuilla tuetaan ohjelman kehittämistä.

Useissa maissa on käytössä kilpailevia ohjelmia. Kivan koulun vastaavan johtajan, professori Christina Salmivallin mukaan ohjelman etuna on vuosikymmenien tutkimustyö. Kivasta koulusta on enemmän julkaistuja tutkimuksia kuin yhdestäkään kiusaamisenvastaisesta ohjelmasta.



Olen kirjoittanut blogissani Kiva koulusta, kiusaamisesta ja koulukiusaamisesta paljonkin. Painamalla tunnisteista sivun vasemmasta laidasta pääsee eteenpäin.

Vaikka Ukrainan ruutitynnyri painaa mieltä, oli mukava lukea aamun lehdestä joku myönteinen uutinen. Koulukiusaaminen on takuuvarmasti maailmanlaajuinen ilmiö, en usko, että koskaan kiusaamista saadaan täysin kitkettyä koulusta pois, mutta lähelle nollaa olisi hyvä päästä. 

Ikävää on, että kiusaaminen on osittain karannut koulun ulkopuolelle, koulumatkoihin tai nettiin kuten FB:iin tai WhatApp:iin. FB ja WhatsApp tarjoavat mielettömiä ryhmäkiusaamismahdollisuuksia, joiden selvittely on vaikeaa, osin jopa mahdotonta. 

Koululla ei ole toimivaltaa koulun ulkopuolisiin asioihin, mutta mikään ei estä kasvattamasta lapsia vastuulliseen nettietikettiin.

Kiva koulun paras puoli on, että kiusaaminen on nostettu rohkeasti pöydälle. Kiusaamista ei enää piilotella kuten ennen, en usko, että enää on rehtoreita, jotka kehtaavat julkisesti väittää, että meidän koulussa on nollatoleranssi, meillä ei kiusata. Paljon parempi on sanoa, me puutumme kiusaamiseen heti, kun sitä havaitaan. 

Pitää myös muistaa, että ei riitä, että vain koulu puuttuu kiusaamiseen. Myös kodit on otettava kiusaamisten selvittelyihin mukaan.

Parasta on tietenkin, että kiusaamiseen puututaan jo ennakkoon, mihin Kiva koulu antaa hyvät eväät. Itse käytän Lions Quest -ohjelmaa, jossa käsitellään myös monia muita elämänalueita. 




Koulustako työleiri? (Properuskoulu 19.1.2012)

Hollannissa kiusaaminen laski ohjelmaa käyttävissä kouluissa seuranta-aikana yli 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin kontrollikouluissa. Suomessa pidemmällä aikavälillä on päästy paljon parempiinkin tuloksiin.

Hienoa, että Kiva koulu -sanoma leviää.

Pullamanifesti

$
0
0

Tähän on tultu, koululounaalla oli tarjolla laskiaispullia, mutta opettajille niitä ei tarjottu. 

Ruokalassa oli lappu: 

VAIN LAPSILLE

Alkaa olla todella köyhää.

Oma elämänikin on köyhempää kuin ennen. 

Vaikka olen viime vuosina saanut muodollisia palkankorotuksia, palkkaa on tullut vähemmän kuin ennen. Mekanismi on hyvin yksinkertainen, kun palkankorotuksia tulee, leikataan tunteja pois. 

Monessa kunnassa lomautellaan opettajia. 

Olen miettinyt pitkään, että pitäisikö meidän, OAJ:n, luopua pullavoittoisesta politiikasta. 

Pitäisikö pikkuhiljaa väläytellä lakkoasetta niin, että tuntuu?

Rusinat on viety pullasta ajat sitten. 

Uusi oppilashuoltolaki - kunnat ruotuun

$
0
0

Ryysäsin välituntivalvonnasta ekan luokan liikuntatunnille, kiireessä toinen tossu jäi miesten pukuhuoneeseen. Alkuleikin jälkeen pyysin oppilaat luokseni, kerroin hiukan käsipallosta, jota kohta pelasimmekin. Käsipallo on jostain syystä luokan lempipeli.

"Kai-Ari, sun kengät on eriparia!"

En ole kait koskaan ennen laittanut eriparisia kenkiä jalkaani, joten kuvahan siitä oli otettava. Huomasin kännykän lasista, että varpaita ilmestyi kenkieni ympärille.

Kuva on jollakin tavalla herkkä, ison miehen rohjot kengät, joiden ympärillä on pikkuvarpaita. 


6.3. Yle

Elokuun alusta voimaantuleva oppilas- ja opiskelijahuoltolaki edellyttää, että kiireellisissä tapauksissa sekä perusopetuksen että toisen asteen opiskelijoiden on päästävä kuraattorin tai psykologin puheille viimeistään seuraavana työpäivänä tuen pyytämisestä.

Lapuan kaupungin opetuspäällikkö Merja Koivisto arvioi kuntien joutuvan koville uusien vaatimusten täyttämisessä, sillä myös koulujen työrauhaa koskeva laki on juuri uusittu ja lisäksi pitäisi vielä valmistella opetussuunnitelmien uusimista.

- Viime syksynä moni arveli että oppilashuoltolain voimaantulo siirtyisi. Tämä tulee aiheuttamaan kunnille lisäkustannuksia kun psykologi- ja kuraattoripalvelut tulee laajentaa myös toisen asteen oppilaitoksiin, vaikka ne eivät ole kunnossa vielä perusasteellakaan, Koivisto sanoo. 

Valmistautumisaikaa lakimuutoksen voimaantuloon on käytännössä vain kevätlukukauden loppuun saakka. 




Ymmärrän, että joissain kunnissa tulee kiire. Lapuan opetuspäällikkö Merja Koivisto toteaa, että kaupungin psykologi- ja kuraattoripalvelut eivät ole kunnossa vielä perusasteellakaan.

Olisi pitänyt olla. Sääliksi käy Lapuan lapsia.

Kaikki ymmärtävät, miksi oppilashuoltolaki on uudistettava. Jos ei olisi mitään pakkoa järjestää kunnollista oppilashuoltoa, löytyisi kuntia, jotka eivät koskaan oppilashuoltoa kuntoon laittaisikaan. 

Tulevaisuudessa valtionohjaus tulee todennäköisesti lisääntymään. Valtion rahat on suunnattava siihen tarkoitukseen, mihin ne on tarkoitettukin.

Kannattaa lukea:

Koulujen oppilashuoltoryhmät murroksessa (Martti Hellström 5.3.2013)

Todellinen asiantuntija puhuu kouluruokailusta

$
0
0

Eilen koululounaalla oli perusruokaa, hyvää kalakeittoa, leivän päälle leikkeleitä ja jälkiruuaksi banaaneja. Keitossa oli kahta kalaa, lohta ja seitä. Näkkileivän sijaan sai valita myös ruisleipää.

Seurasin lasten syömistä. Hyvin maistui, perusruokaa maistuu lähes aina.

Onneksi kalakeittossa ei tällä kertaa ollut porkkananpaloja. Emäntä kertoi, että, kun kalakeitossa on porkkananpaloja, ruoka ei maistukaan. Porkkana on parhaimmillaan sellaisenaan ja kokonaisena.

Helsingin Uutisissa (24.2.) oli hieno ja myönteinen juttu kouluruokailusta. Lahtelainen keittiöpäällikkö Riitta Riekkinen sai ravintoloalan Pro-palkinnon suurkeittiön päällikkö -sarjassa tammikuussa 2014.



Kouluruoka on mainettaan parempaa.

Kielteistä keskustelua kouluruuan tasosta pitää yllä pieni joukko.

Tätä mieltä on alalla 45 vuotta työskennellyt keittiöpäällikkö Riitta Riekkinen.

Suurin osa suomalaisista on tyytyväisiä kouluruokaan. Totuushan on, ettei sellaista ruokaa olekaan, johon kaikki olisivat tyytyväisiä, hän sanoo ymmärtäen perheiden erilaisia taustoja ja makutottumuksia.

Julkisuudessa vellova kouluruokakeskustelu on alan ammattilaisen mielestä kuitenkin haettua, ja se perustuu harvoin faktoihin.

Keskusteluissa vilahtelee paljon mutu-tuntumaan perustuvaa tietoa. Mikseivät aikuiset tule tutustumaan kouluruokaan? Riitta Riekkinen kysyy.


Enkeliporsas:

45 vuotta on pitkä aika ammatissa kuin ammatissa, Riitta Riekkinen tietää, mistä puhuu. On totta, että kouluruokakeskustelua käydään mutu-tuntumalla. Kärjistetään helposti tai muistellaan menneitä.

Omassa koulussani oppilaiden vanhemmat ovat tutustuneet kouluruokaan kodin ja koulun yhteistyöpäivinä. Ikävä kyllä he ovat vain seuranneet lasten ruokailua sivusta, itse ruokaa heille ei ole tarjottu. Rahaa moiseen ylellisyyteen ei ole.

Suurin osa lapsista ilman muuta pitää kouluruuasta. Ja kun nälkä on, syödään.

Miten yläkouluissa kouluruokailu saadaan houkuttelevammaksi? 

En usko, että kyse on ruuan laadusta, kun osa oppilaista jättää syömättä ja vaeltelee koulupäivän jälkeen lähipikaruokalaan. Moinen toiminta taitaa kuulua murrosikään ja yläkoululaiskulttuuriin.

Lukiossa syödään taas mielellään.


Mutta mistä lapset pitävät?

Lasten nimeämässä Herkkula-ravintolassa kauha viuhuu tiuhaan, kun tarjolla on ohrasuurimopuuroa ja mehukeittoa, Palermon pastaa, hernekeittoa tai lihamakaronilaatikkoa.

Oppilaille maistuvat myös liha- ja jauhelihakeitto, stroganoff, palapaisti ja nakki- ja makkarakastike. Liharuokien rinnalla on tarjolla aina kasvisvaihtoehto.
Riitta Riekkinen on havainnut, että vaikka moni toivoo erikoisempia ruokia, niiden menekki ei ole kovin suuri.

Tavalliset arkiruuat ja perinneruuat maistuvat lähes kaikille.

Hän muistuttaa, että suurkeittiöissä asiakkaiden ikähaitari saattaa vaihdella päiväkoti-ikäisestä yläkoululaiseen ja osassa koulua lukiolaisiin.

Lasten lisäksi ravintolassa syövät opettajat ja muu henkilökunta.


Enkeliporsas:

Vahvistan Riitta Riekkisen havainnot, arki- ja perinneruuat maistuvat, quornit ja soijaruuat sekä erikoisuudet maistuvat harvoille. Nykylapsille perunan ohella maistuvat myös pasta ja riisi.

Kastikkeisiin ei kannata laittaa sekaan esim. suolakurkkuja tai porkkanoita, lapsia moinen etoo. Kurkut tai porkkanat maistuvat kyllä, jos ne tarjotaan erikseen.

Salaattitarjonta on kehittynyt kovasti porkkanaraasteajoista. Tarjolla on kahtakin erilaista salaattia. Joskus voisi kokeilla salaattivalintapöytää, josta lapset voisivat koostaa omat salaattinsa. Ainakin alakoululaisilla joskus vain pieni salaatinosanen voi tökkiä niin paljon, että koko salaatti jää syömättä.


Suurkeittiön päällikkö ei kiellä, etteikö kouluruuassa olisi kehittämisen varaa. Nykyisillä määrärahoilla kehittäminen on hänestä mahdotonta.

Riekkinen ei havittelisi suuria summia loihtiakseen hiukan parempaa.

Pienikin korotus lisäisi vaihtoehtojen mahdollisuuksia. Silloin kaikkiin kouluihin voisi tuoda tarjolle päivittäisen kasvisruokavaihtoehdon, ammattilainen huomauttaa.
Tällä hetkellä taso vaihtelee jopa kuntakohtaisesti.


Enkeliporsas:

On totta, että alle eurolla ei mitään säihkyvää gourmeta loihdita, ei kouluruuan tarvitse gourmeta ollakaan. Arjessa syödään arkiruokaa.

Jos keskinmääräisen kouluruoka-annoksen raaka-ainekustannukset nousisivat vaikka parillakymmenellä sentillä, pienillä variaatioilla ja lisillä saataisiin ruokaan vaihtelevuutta ja houkuttelevuutta. Enää ei ole lasten herkkupäivänä, hernerokkapäivänä, jälkiruuaksi tarjolla lettuja tai pannareita.

Vaihtoehtokasvisruuan taso ei aina ole kovinkaan korkea. Ainakin yläkouluissa pitäisi panostaa kasvisruuan tason nostamiseen.


-Pääsääntöisesti raaka-aineet ovat laadukkaita ja kotimaisia. Parhaimmillaan koulun ravintoloissa, joiksi tarjoilupaikkaa nykyään nimitämme, on tarjolla jopa lähitilojen raaka-aineista valmistettuja aterioita.

Kouluvertailussa kärsivät hänen mukaansa haja-asutusalueella sijaitsevat kunnat ja koulut.

Osa joutuu maksamaan suurempia kuljetuskustannuksia, jotka sisältyvät raaka-aineiden hankintakustannuksiin, Riekkinen harmittelee.


Enkeliporsas:

Suomessa pitää keskittyä laadukkaisiin kotimaisiin raaka-aineisiin. Samalla tuetaan suomalaista työtä.

On kovin epäekologista rahdata soijaa Brasiliasta, quornia Isosta-Britanniasta tai kanaa Thaimaasta. Kyllä kanaa ja lihaa löytyy Suomestakin.

Mielenkiintoista on, että kouluvertailuissa myös kouluruuan suhteen häviäjinä ovat haja-asutusalueiden koulut. Luulisi, että maalla olisi helpompaa tehdä yhteistyötä lähitilojen kanssa kuin kaupungeissa. 

Isot kunnat voittavat isoissa ostoissa, ruokaa saadaan halvemmalla. Pikkukunnissa myös henkilöstökulujen osuus on korkeampi kuin isoissa kaupungeissa. 


Omien lapsiasiakkaidensa puolesta kauniisti puhuva Riekkinen toivoo, ettei valtakunnantasolla ainakaan tehtäisi päätöstä kouluruokailun muuttamisesta osittain maksulliseksi.

Se romuttaisi tasa-arvoa entisestään ja monelta lapselta jäisi lounas väliin, hän uskoo ja viittaa talousongelmiin, joiden kanssa moni perhe nyt kamppailee.


Enkeliporsas:

Emännän merkitys kouluruuan ja kouluruokailun ilmapiirin suhteen on elintärkeä. Riitta Riekkisen haastattelusta näkee, että hän ajattelee kauniisti lapsista ja pitää tärkeänä, että lapset saavat hyvää ruokaa.

Kaikki lähtee arvostuksesta, puolin ja toisin.

Olen Riekkisen kanssa täysin samaa mieltä, että ei ole mitään mieltä muuttaa kouluruokailua maksulliseksi. Kouluruoka-ammattilainen näkee kyllä kellä on nälkä tai ei, maanantaipäiviksi tehdään tuhtia ruokaa ja ruokaa kuluu paljon.

Maksullisuuteen on yksi poikkeus, on alettava tosissaan miettiä liukuvaa välipalatarjoilua. On epäreilua, että osa eka- ja tokaluokkalaisista, iltapäiväkerholaiset, saavat välipalaa, muut lapset eivät. Kasvavat viitos- ja kuutosluokkalaiset sitä välipalaa eniten tarvitsevat.

Viisikymmentä senttiä mukaan kouluun ja välipalalle! Koulun tarjoamat välipalat olisivat taatusti terveellisiä.


Keittiöpäällikköä lämmittää, että urheilu- ja Venla-gaalan rinnalla kiitosta vuosien työstä saavat nykyisin myös ruoka-alan ammattilaiset.

Erityisen ilahtunut olen, että television kokki-ohjelmien huumassa arvostusta saavat myös suurkeittiön työntekijät, Pro-gaalassa -palkittu Riekkinen sanoo.


Enkeliporsas:

Arjen työtä on syytä arvostaa. Arjen työntekijät yhteiskuntaa pyörittävät.


Gaalan pystejäkin arvokkaampia hänelle kuitenkin ovat lapsiasiakkailta saadut vilpittömät palautteet.

Kun kaksi pientä lasta käsikädessä koputtaa oveeni ja kiittää päivän lounaasta, se lämmittää sydäntäni.

Ilman heitä minua tai henkilökuntaani ei tarvittaisi, Riikka Riekkinen muistuttaa.


Enkeliporsas:

Ruokailuvälineiden palautusjonossa olen seurannut lasten käytöstä. Lapsen kiitos helähtää aidosti tiskin toisella puolella työskentelevälle keittiön työntekijälle, hymyt ovat silloin herkässä.

Kouluruokailu ei ole pelkkää syömistä, ravinnon ahtaamista, ruokailuun kuuluu olennaisena osana tapakasvatus. Ikäväkseni on todettava, että aivan kaikki lapset kouluun tullessaan eivät hallitse edes alkeellisiakaan ruokailutapoja. Silloin opettajien ja keittiöhenkilökunnan osa on tärkeä, jonkun on opetettava ruokailutavat.

Opettajien on oltava läsnä lasten ruokaillessa. Ei ole hyvä, jos yläkoulujen maikat syövät omissa pöydissään tai opettajienhuoneessa. Lasten sekaan syömään siitä, opettaja on malli yläkoulaisellekin.

Kouluruokailu on yhdessäoloa.

Mieskiintiöt takaisin opettajienkoulutukseen

$
0
0
9.3. Savon Sanomat


Opetushallituksen tuoreet vielä julkistamattomat tilastot osoittavat, että naisopettajien määrä on kasvanut edelleen viimeisen kahdeksan vuoden aikana kaikilla kouluasteilla.

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälästä opettajankoulutuksen sisältöä on syytä selvittää myös opettajien sukupuolijakauman näkökulmasta.

Pitkälä on puheenjohtajana opetusministeri Krista Kiurun (sd.) viikko sitten asettamassa peruskoulun tilaa selvittävässä hankkeessa, jossa etsitään syitä Pisa-tulosten heikkenemiseen sekä poikien ja tyttöjen oppimistulosten eriytymiseen. Tavoitteena on löytää oppimistuloksia ja -motivaatiota parantavia tekijöitä.

Pitkälästä poikien opiskelumotivaation lasku on vakava paikka, johon on löydettävä lääkkeet.

Opettajankoulutusta on reivattava. Enemmän on kiinnitettävä huomiota käytännön opetustyössä tarvittaviin valmiuksiin kuten ryhmän hallintaan ja erilaisiin oppilaisiin.
Koulutuksessa painottuu Pitkälästä nyt liikaa tutkimuksellinen ote.

Painotetaan maistereiden valmistamista enemmän kuin ammatillista puolta, työn hallintaa.

Pitkälä ei sulje pois mieskiintiöiden palauttamista opettajankoulutukseen. Asia on noussut esille useaan otteeseen, mutta vuonna 1989 poistettuihin kiintiöihin ei ole palattu.

Nyt pääsykokeet suosivat kilttejä ja tunnollisia tyttöjä, sanoo Pitkälä.


Enkeliporsas:


Naisvalta tulee kasvamaan entisestään, sillä mieskiintiöikäluokat vetelevät peruskoulussa viimeisiään.

Sohaisin lyhyesti miesopettajuutta nelisen vuotta sitten, kannattaa lukaista "Miehiä kouluihin" -kommenttiosio. Keskustelu oli rajua, osin ihmeellistä. Toivon, kun nyt keskustellaan, muistettaisiin Viides käsky.

Pitkälä toteaa, että opettajankoulutusta on reivattava käytännölliseen suuntaan. Olen samaa mieltä. Alakoulussa opettajan työ on hyvin käytännöllistä työtä. Opettajan työn ammatillista puolta ei saa unohtaa.

Pitkälä ei sulje pois mieskiintiöiden palauttamista opettajankoulutukseen. Minäkään en sulje.


Opetusneuvos Armi Mikkola opetus- ja kulttuuriministeriöstä puolestaan sanoo topakasti, ettei opettajien ammattitaito ole sidoksissa sukupuoleen.

Hetikö syytä aletaan etsiä naisista, kun pojat olivat Pisa-tuloksissa kaikissa testeissä tyttöjä heikompia?

Ennemmin Mikkolasta pitäisi tarkastella miesten heikkoa halukkuutta hakeutua opetusalalle.

Ilmeisesti miehet eivät koe kasvatustyötä niin arvokkaaksi kuin naiset.

Mikkola muistuttaa, ettei Suomi ole mikään poikkeus opettajien naisvaltaisuudessa. 

Asetelma on tyypillinen eurooppalaisittain ja monessa maassa naisten osuus on suurempi kuin Suomessa. (Savon Sanomat 9.3.)


Enkeliporsas:

Mikkola sanoo topakasti, ettei opettajan ammattitaito ole sidoksessa sukupuoleen. Olen samaa mieltä.

Mutta ei kait kukaan ole syyttänyt naisopettajia siitä, että Pisa-tuloksissa pojat olivat tyttöjä heikompia? 

Suomi ovat edelleen Euroopan Pisa-ykkönen. Yhtenä syynä menestykseen on pidetty korkeatasoista suomalaista opettajienkoulutusta.

Mikkolan sanoo, että ilmeisesti miehet eivät koe kasvatustyötä niin arvokkaaksi kuin naiset.

Olisikohan kyse mallioppimisesta? Nuoret ammatinvalintaa pohtivat miehet eivät ole montaa miesopettajaa omana kouluaikanaan nähneet.


Pitkälästä miesopettajien lisäämisellä saattaisi olla merkitystä poikien opiskelumotivaation lisääjänä.

Miehet ymmärtävät poikien maailmaa paremmin. Opettajan työtä tehdään persoonalla ja se nyt vaan on tosiasia, että miehet ja naiset ovat erilaisia.

Pitkälästä pojat saisivat myös paremman kuvan yhteiskunnasta, jos miesopettajia olisi enemmän.

Hänestä opettajilla pitäisi ylipäätään olla enemmän valmiuksia kohdata erilaisia oppilaita. (Savon Sanomat 9.3.)


Enkeliporsas:

Tasa-arvoa pitäisi tarkastella oppilaan kannalta. Miesopettajia tarvitaan.

Miksi muka kaikkien opettajien pitäisi olla naisia? 


Palkkaus on ihan kilpailukykyinen. Keino opettajankoulutuksen houkuttavuuden lisäämiseksi on sisällön ja pääsykriteereiden muuttaminen. (Savon Sanomat 9.3.)


Enkeliporsas:

Palkkaus ei ole kilpailukykyinen. 

Moni miesmaisteri ei ole tehnyt päivääkään opettajan työtä, vaan on heti valmistuttuaan siirtynyt aivan muihin hommiin esim. kustannusalalle tai henkilöstöhallintaan. Syynä on luokanopettajien heikko palkkaus. Urakehitystä ei juuri ole, kaikki opettajat eivät halua rehtoreiksi.

Kiintiömiesopettajista lähes kaikki tekivät elämäntyönsä opettajina.

Vähintään kolmannes peruskoulunopettajista pitäisi olla miehiä.

Kansallinen koulujen homehätätila

$
0
0

Aamun Hesari kirjoitti ansiokkaasti koulujen sisäilmaongelmista useammankin artikkelin voimalla. Erityisen koskettava artikkeli oli Katariina Aaltosen tarina. Hän on todellinen homekiertolainen, 21 koulurakennusta seitsemän viime vuoden aikana, yksikään ei sopinut.

Koulujen homeongelmissa on hyvin tyypillistä vähättely tai jopa kieltäminen. Yksittäistä sairastunutta opettajaa voidaan syyttää luulosairaaksi, karmeinta on, että sisäilmasta sairastuneita painostetaan usein psyykkisiin tutkimuksiin, olet hullu. Toisaalta voidaan kieltää asiasta puhuminen salassapitorikkeeseen vedoten, voidaan jopa uhata irtisanomisella. Rehtori tai virasto suojelee koulun tai kunnan mainetta.

Hyvä, että Katariina Aaltonen tuli esille omalla nimellään. Kaikki opettajat eivät uskalla. Homeenkin suhteen kuten monen muunkin asian suhteen kouluissa vallitsee pelon ilmapiiri. Pelon ilmapiiri on tuotu vaivihkaa kouluihin kuten muillekin työpaikoille.

Lapset eivät tajua edes valittaa. Usein oireilua aletaan tutkia vasta pitkällisten poissaolojaksojen jälkeen.

Onneksi lapset pääsevät joskus koulusta pois. Opettajat pääsevät koulusta pois vasta eläkkeelle lähdettyään, elleivät he sitä ennen joudu työkyvyttömyyseläkkeelle sisäilmaongelmien takia. Onneksi opettajat sentään voivat parannella hengityselimistöjään kesälomillaan.

Syitä koulujen sisäongelmiin voi olla useita:

1. Rakennetaan väärin

2. Säästetään peruskorjauksissa

3. Korjataan hutiloiden
- tiedän kouluja, jotka ovat olleet terveitä ennen peruskorjausta, mutta home on tullut korjausten jälkeen

4. Säästetään energiaa
- koulujen ilmastointilaitteet ovat sammutettuina koko vuoden aikana 83 % ajasta
- käytännössä laitteet ovat päällä vain koulutuntien ajan ja vähän päälle

5. Ilmastolaitteita ei huolleta tai puhdisteta
- ilman epäpuhtaudet siirtyvät koulurakennuksessa paikasta toiseen
- vrt. teknisen luokan pölyt

6. Siivotaan huonosti
- annetaan pölyjen olla
- siivous on säästösyistä ulkoistettu, mikä on merkinnyt siivojien määrän romahtamista
- siivoojien vaihtuvuus on suurta liian laajojen siivousalueiden takia

Oikeastaan kaikkia syitä yhdistää säästäminen. 

Hyvä, että media on alkanut tarttua koulujen homeongelmiin kunnolla kuten Hesari tänään, sillä opettajia ei aina uskota.

Koulujen korjaaminen on niin kallista, että yksittäisten kuntien rahkeet eivät aina riitä. Koulujen sisäongelmat on koko Suomen ongelma. 

Tarvitaan kansallinen koulujen homehätäohjelma:

1. Korjaaminen edistää yritystoimintaa

2. Työllisyys lisääntyy

3. Korjaaminen on mitä parhainta talouselvytystä


7.8. Yle


 Elvytyksellä ei käännetä talouden suuntaa, pääministeri muistuttaa. Hän painottaa, että nyt on keskityttävä rakenteellisiin uudistuksiin.

 - Pientä helpotusta elvytyksellä on mahdollista tehdä. Esimerkiksi homekoulukorjauksia voidaan aikaistaa, Katainen antaa esimerkin.


Enkeliporsas:

Sanasta miestä pääministeri Katainen! 


10.3. HS


Lokakuussa julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset 6–12-vuotiaat koululaiset oireilevat selvästi enemmän kuin espanjalais- ja hollantilaislapset. Suomesta tutkimukseen osallistui Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Sisäilmaongelmaisten suomalaiskoulujen oppilailla oli 50 prosenttia enemmän hengitysoireista johtuvia poissaoloja kuin niillä, joiden kouluissa ongelmia ei ollut.

"Meillä ei ole vielä tietoa, mistä erot tarkkaan ottaen johtuvat. Teemme aiheeseen liittyvää jatkotutkimusta", kertoo THL:n tutkija Martin Täubel.


10.3. HS


Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan sisäilmaevakossa on jopa tuhansia opettajia.

OAJ teki asiasta toissa vuonna rehtoreille, työsuojeluvaltuutetuille ja päiväkotien johtajille kyselyn. Sen mukaan neljä prosenttia opettajista on joutunut kahden viime vuoden aikana vaihtamaan työtilaa sisäilmaoireiden vuoksi. Tämä tarkoittaa noin 4 000:ta opettajaa.

"Joukko on iso, ja oikeusturva on ajoittain katastrofaalisessa tilassa. Moni on pitkilläkin sairauslomilla, mutta ammattitautidiagnoosia tai kuntoutus- ja eläkepäätöstä on hyvin vaikea saada, koska diagnostiikka laahaa jäljessä", sanoo OAJ:n työelämäasiamies Riina Länsikallio.

"Vähättelyynkin törmää."


10.3. HS

Liikunnanopetuksesta on tullut riskibisnestä

$
0
0

Upea vanha voimistelukuva Ruotsista, oppilaat ovat taatusti opettajan valvovan silmän alla. Ruotsinkin kouluissa oli silloin joku järjestys ja roti.

Kulunut koululiikuntavuosi on ollut kummallinen, on oltu paljon sisällä, kun lunta ja jäätä ei ole juuri ollut. Hiihtämään ei ole päästy, luisteltu on pari-kolme kertaa. Sisäliikuntaa on ollut paljon.


8.3. Yle


Opetusalan ammattijärjestö OAJ harkitsi viime syyskuussa opetuksen kieltämisen jäseniltään sellaisissa liikuntalajeissa, jossa valvominen on mahdotonta. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi hiihto, maastojuoksu ja suunnistus.

Pelon taustalla oli käräjäoikeuden päätös, jossa nurmijärveläinen rehtori tuomittiin sakkoihinliikuntatunnilla sattuneen oppilaan pulkkaonnettomuuden vuoksi.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan OAJ seuraa tilanteen kehittymistä, ja tällä hetkellä sen tarkoituksena ei ole ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin.

- Jos tulee eteen tilanteita, joissa opettaja joutuu syytteeseen tilanteista, joita hän ei voi todellakaan valvoa, meidän pitää lähteä keskustelemaan virkamiesten ja opetushallinnon kanssa, miten asia voidaan hoitaa. Toivottavasti tällaisia tilanteita ja onnettomuuksia ei tule.

Mikäli tällaisia tilanteita kuitenkin tulee, Luukkaisen mukaan OAJ:lla ei ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä käymään rajankäyntiä, missä kulkee opettajan ja rehtorin vastuu.

- Jos se kulkee siinä, että opettajan pitää henkilökohtaisesti valvoa jokaista suoritetta, se ei ole mahdollista muuten kuin liikuntaa rajoittamalla. Toivon kuitenkin, ettei tällaiseen jouduta, Luukkainen sanoo Yle Urheilulle.






Liikunnassa on aina riskejä, vrt. Schumacher, mutta toisaalta, jos ihminen ei liiku, sitä näivettyy ja kuolee hiljaa pois.

Koululiikunta näyttää olevan vastuuliikuttamista. Jos jotain tapahtuu, syyllinen haetaan vaikka heinäkasasta, koska opettaja on vastuussa oppilaistaan.

Jos opettaja pelkää, pysytään neljän seinän sisällä.


Ennen:

Liikuntatunneilla pelattiin lätkää ilman kypäriä ja pelattiin kiekolla. Jos kiekko kasahti polveen oppilas meni hetkeksi huilaamaan kentän laidalle. Jos se kasahti otsaan, oppilas meni kentän laidalle, otti lunta ja painoi lumella kuhmua. Kun kuhmu oli laskenut, poika luisteli takaisin pelaamaan.

Kun pelattiin koulujen välisiä futismatseja, sanottiin, että menkää futiskentälle fillareilla heti aamusta. Pyöräilykypäristä ei ollut puhettakaan. Jos pelaajalla ei ollut fillaria, sanottiin, että kävele perässä, mutta pidä huoli, että kerkiät matsiin. Jos oppilas sanoi, että mä en osaa kentälle, maikkoi sanoi, että sitten ei tarvitse tulla ollenkaan tai ota selvää.

Suunnistusrata tehtiin metsään. Piti käyttää karttaa ja opetella kompassin käyttöä. Jos oppilas eksyi, ajateltiin, että kyllä routa porsaan kotiin tuo. Oppilas tuli seuraavalle oppitunnille, sanoi, että maikka, mä vähän eksyin

Nyt:

Jääkiekolla ei saa pelata, ellei kaikilla ole jääkiekkovarusteet päällään. Nyt pelataan pallolla, joka pelaajalla on oltava kypärä päässään. Mailaa ei saa kohottaa polven yläpuolelle, pelataan salibandysäännöin. Ennen oppituntia opettaja on kiertänyt kentän ja on tarkistanut, että kentältä ei löydy erkanpalasia tai karkkipapereita.

Kun pelataan koulujen välisiä futismatseja, mennään yhdessä futiskentälle. Ajetaan pyörillä peräkkäin, joka iikalla on pyöräilykypärä. Jos ei ole polkupyörää, isä tai äiti tuo pojan autolla urheilukentälle.

Tehdään yksinkertaisia reittisuunnistusratoja. Suunnistetaan pareittain. Kompassia ei tarvitse käyttää. Rastit ovat niin helpoissa paikoissa, että pari vilkaisua karttaan riittää.


Kun valmistuin maikaksi 24-vuotiaana, aloitin työt Vantaan Hiekkaharjun koulussa, joka oli rakennettu hiekkakuoppaan, jossa vain muutamia vuosia aikaisemmin laskettelimme kavereiden kanssa minnareilla kuopan reunoilta alas.

Helsingin Opettajienkoulutuslaitoksesta tuli luokkaani kahdeksi viikoksi pari luokanopettajaksi opiskelevaa poikaa. Pojat olivat suurinpiirtein samanikäisiä kuin minä. 

Luulin, että pojat haluavat treenata opettamista käytännössä, mutta he istuivat vain hiljaa kaksistaan luokan perällä ja tekivät luentokansioittensa lehdille jonkinlaisia merkintöjä. He tekivät havaintoja, kait tuo on nyt sitä uutta kasvatustiedettä, ajattelin.

Pääsin parin päivän kursille. Pyysin poikia sijaiseksi, pääsette istumasta siitä käytännön opetushommiin.

Pojat sanoivat, että ei me tulla. Ihmettelin, mitä ihmettä, tehän saatte sijaisuudesta rahaa!

Ei me tulla, koska me pelätään.

Olen monta kertaa myöhemmin ajatellut, että tekivätkö pojat koskaan luokanopettajan hommia, vai jatkoivatko he luokanopettajaksi valmistuttuaan kasvatustieteen opiskelua. Ehkä heistä tuli opettajienkouluttajia.

Jos pelkää, ei kannata opiskella opettajaksi.

Kun opettaa liikuntaa, ei saa pelätä. Liikunnanopetuksessa pitää käyttää tervettä järkeä ja noudattaa ohjeita. Ei kannata ottaa turhia riskejä, ettei tarvitse puolustautua oikeusaleissa.

Hiihto, maastojuoksu ja suunnistus kuuluvat koululiikuntaan. Lajit ovat perusliikuntaa.

Ruotsin koulupaniikki

$
0
0
11.3. Yle


Pisa-tutkimusten tuloksista pelästynyt Ruotsin hallitus aikoo sijoittaa noin 2,3 miljardia kruunua eli 260 miljoonaa euroa vuodessa luokkakokojen pienentämiseen alakouluissa.

Puolueet laskevat, että panostus pienentää luokkakokoja enimmillään noin viidellä oppilaalla 2015 alkaen.

"Toivottavasti tämä johtaa siihen, että oppimistilanteista tulee rauhallisempia. Uskomme, että se on erityisen tärkeää juuri ala-asteella", pääministeri Fredrik Reinfeldt perustelee DN:lle.

Koulujen heikentynyt taso on yksi suurimmista vaaliteemoista Ruotsin tämän syksyn valtiopäivävaaleissa. Edellinen Pisa-tutkimus osoitti, että Ruotsissa koululaisten taidot olivat heikentyneet enemmän kuin missään muussa OECD-maassa.






Ruotsin rinnakkaiskoulujärjestelmä on epäonnistunut, v. 1991 peruskoulut siirtyivät valtiolta kunnille. Viimeinen naula lyötiin arkkuun v. 1992, kun kunnallisten peruskoulujen rinnalle sai perustaa vapaakouluja. Keskiluokan lapset kaikkosivat vapaakouluihin. 

Oppimistulokset romahtivat.

Vapaakoulut ovat yksityisiä kouluja, mutta ne kustannetaan valtion rahoilla! Wallenbergin suku on yksi suurimmista omistajista ja voiton käärijöistä. 

On vaikea ymmärtää, miksi kansankodissa siirryttiin kaikille yhteisestä peruskoulusta eriarvoiseen koulujärjestelmään, joka on vienyt Ruotsin takaisin luokkayhteiskuntaan. 

Tuntuu siltä, että tyhmyydellä ei ole mitään rajaa.

Pisa 12 -tuloksissa Ruotsi putosi alle OECD:n keskiarvon. Ruotsi on sijalla 38 ja painii samassa sarjassa Venäjän, Slovakian ja Turkin kanssa. Suomi on yhteispisteissä seitsemäs, Euroopan ykkönen. Ei ihme, että Ruotsi yrittää tavoittaa Suomen etumatkaa.

Ruotsin peruskoulu on liian helppo. Kun vaaditaan vähän, niin opitaan vähän. Ruotsissa opettajan ammatti ei ole järin arvostettu. On vaikeaa saada riittävästi nuoria opiskelemaan opettajan ammattiin.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt on maltillinen kokoomuslainen, mieleen ei näytä tulevan, että epätasa-arvoinen vapaakoulujärjestelmä voitaisiin purkaa.

Ruotsissa ollaan luokkakojen pienentämisaikeilla oikeilla jäljillä. Suomeenkin pitäisi pian saada aikaan ryhmäkokolaki.


"Vain kirjaamalla maksimiryhmäkoko lakiintai asetukseen varmistetaan, etteivät lapset joudu työskentelemään ylisuurissa ryhmissä", OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo sanoo. (Opettaja 4/2014)


OECD korosti myös, ettei pieniin luokkakokoihin sijoittaminen ole välttämättä tehokkainta. Tutkimukset osoittavat pienten luokkakokojen ja oppimistulosten välillä vain heikon yhteyden, se toteaa analyysissaan. (Yle 11.3.)


Peruskoulu ei kuitenkaan ole yhtä Pisaa ja oppimistuloksia.

Reinfeldtkin toteaa, että toivottavasti pienissä luokissa oppimistilanteista tulee rauhallisempia. On aivan varmaa, että pieneen luokkaan mahtuu keskinmäärin vähemmän häiriköitä tai kiusaajia kuin suureen luokkaan. 

Opettajaurani suurin muutos on juuri pienentyneet luokkakoot. Opetan nyt 20 oppilaan luokkaa, kiitos valtion luokkakokotuelle. Ero on suuri aikaan, jolloin opetin 26-30 oppilaan luokkaa.

Sitä en kiellä, etteikö luokkakokojen pienentämisen lisäksi tarvita jotain muutakin oppimistulosten parantamiseksi kuten Aulis Pitkälä toteaa:




Mutta pitää muistaa, että Suomessa erityisoppilaita on alettu siirtää yleisopetuksen piiriin. On selvää, että silloin luokkien pitää olla kohtuullisen kokoisia. OAJ:n ehdottama 20 oppilaan maksimiluokkakoko on tuntuu kohtuulliselta koolta.

Alan pikkuhiljaa fanittaa entistä esimiestäni, OPH:n pääjohtaja Aulis Pitkälää. Hän on monessa asiassa alkanut ajatella samoin kuin minä. Pitkälä on ehdottanut, että peruskoulu pitäisi siirtää valtion harteille. Hän ehdotti myös, että pitäisikö luokanopettajakoulutukseen ottaa mieskiintiöt takaisin.

Pitää pyytää Aulis FB-toveriksi.

Säästökuumetta Lahdessa

$
0
0
Lahti-Saloranta M/26 talvisodassa
11.3. Yle
 
 
Lahden kaupungin toimialat etsivät kuumeisesti valtuuston edellyttämiä säästöjä. Lautakunnissa leikkauksista on tarkoitus keskustella alustavasti jo tällä viikolla. Säästökohteet tulevat konkretisoitumaan seuraavan kuukauden aikana.
 
Sivistystoimialajohtaja Maritta Vuorinen uskoo, että jokainen sivistystoimen palveluyksikkö joutuu säästämään, kun valtuusto kohdensi eilen sivistystoimialalle yli miljoonan euron leikkaukset.
 
- Budjetin mittakaavat ovat niin suuret, ettei mikään yksikkö pysty leikkauksilta välttymään. Tavoite on, että mahdollisimman vähän jouduttaisiin leikkaamaan lasten ja nuorten opetuksen puolelta. Viimeisten vuosien aikana on tehty paljon rakenteellisia muutoksia ja puututtu jopa opetuksen määriin, Vuorinen sanoo.
 
Lahden opettajien ammattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Mario Eklund kertoo, että tavoite tuntuu isolta, sillä säästöt on tarkoitus kasata pienistä puroista.
 
- Tuntuu, ettei oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä. Suomen valtti on ollut se, että osaaminen on ollut tasaista. Heikommat jää aina vähemmälle. Tärkeintä olisi, että lapset saisivat koulutuksen, jolla velkoja sitten maksettaisiin. Tämän yhteiskunnan selkäranka on koulutuksessa, Eklund jatkaa.
 
- Opettajat ovat realistisia. He ymmärtävät, että jotakin on tehtävä. Tuskin lähdemme barrikadeille, vaan etsimme kestävää ratkaisua pienillä vahingoilla. Laatutasoa joudutaan pudottamaan, sanoo Lahden opettajien pääluottamusmies Hannu Lehto.
 
 
Mitäs sitte tehrään, ku se yhrestoista puro on veetty kuiviin?
 
Monessa kunnassa toimitaan jo lakisääteisyyden alarajoilla.
 
Kun opettajien palkkaleikkaukset on tehty, aletaan ketkuilla oppilashuollossa ja erityisopetuksessa. Ei palkata riittävästi oppilashuollon henkilökuntaa ja erityisoppilaita heitellään normiluokkiin ilman kunnon tukea. On kuntia, jotka rikkovat jopa lakia, laistetaan esim. oppilaiden säännölliset koululääkärin tarkastukset.
 
Kovin suurta mielikuvitusta ei vaadita, mitä tehdään, kun se yhdestoista puro on kuivunut.
 
1. Luovutaan valtion ryhmäkokoavustuksesta ja aletaan paisuttaa luokkakokoja niin, että luokkahuoneiden ovet paukkuu.
 
2. Tämän jälkeen voidaan ilman huolen häivää lomautella opettajia, kun ei enää ole pelkoa, että valtion avustukset peritään takaisin.
 
 
"Tavoite on, että mahdollisimman vähän jouduttaisiin leikkaamaan lasten ja nuorten opetuksen puolelta." (Yle 11.3.)
 
 
Enkeliporsas:
 
Sivistystoimialajohtaja Maritta Vuorisen toteamus on tyypillistä opetusalan säästöjargonia, jota kuntien ylimmät virkamiehet ja jotkut luottamusmiehetkin käyttävät.
 
Mielenkiintoista on, että kukaan ei enää puhu priorisoinnista yhtään mitään. Juustohöylä siivuttaa kuntalaisten kannalta oleellisia palveluja kuten peruskoulua tai terveydenhoitoa.
 
Priorisointi voisi merkitä sitä, että joidenkin toimialojen johtajien pallit alkavat heilua.
 
 
 
 
Enkeliporsas:
 
Kallis on silta, se siitä priorisoinnista. Mieluummin lopetetaan pari toimivaa koulua.
 
 
"Opettajat ovat realistisia. He ymmärtävät, että jotakin on tehtävä. Tuskin lähdemme barrikadeille, vaan etsimme kestävää ratkaisua pienillä vahingoilla." (Yle 11.3.
 
 
Enkeliporsas:
 
Jossain vaiheessa, kun on urakalla nostettu luokkakokoja ja opettajia lomautettu, on alettava miettiä myös epärealistista vaihtoehtoa, lakkoa. Päättäjät on pantava miettimään, mikä on tärkeää, mikä ei.
 
Paras paikka opettajien lakkoon on ylioppilaskirjoitusten aika, säpit kiinni lastentarhoista yliopistoihin.
 
Opettajat ovat olleet lakossa vain kerran, v. 1984.

 
Opettajat saivat lakon avulla hieman hilattua asemiaan hirvittävän 1970-luvun jälkeen. Muistan, kuinka järkyttynyt olin, kun kollegani Kalevi Lohikoski Hiekkaharjun koulusta näytti meille opettajien 1970-luvun palkkakäyriä. Alaspäin sojottivat kuin lehmänhännät, kun muilla palkansaajajärjestöillä meni hyvin.
 
Muistan myös onnistuneen lakon jälkeen, kuinka Kunnallisen sopimusvaltuuskunnan johtaja Paavo J. Paavola televisiossa ääni väristen sanoi jotenkin näin, tämä otetaan vielä takaisin korkojen kera.
 
Kyllä otettiin.

Suomen Luokanopettajat ry syntyi Jyväskylässä

$
0
0
Olin viikonloppuna Luokanopettajaliiton vuosikokouksessa Jyväskylän Sokos Hotel Alexandrassa. Kokous oli merkittävä, koska Luokanopettajaliitto sai uuden nimen Suomen Luokanopettajat ry.

Kokouksessa valittiin myös ensimmäinen Suomen Luokanopettajien hallitus sekä puheenjohtaja. Puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Luokanopettajaliiton vimeinen puheenjohtaja Matti Sippola Seinäjoelta.

Kokousväki oli aktiivista, avointa ja mukavaa.


Jyväskyläläinen Ruamjai-kuoro avasi vuosikokouksen laulutervehdyksellään.


Luokanopettaja-lehden pitkäaikaista päätoimittaja Martti Helströmiä muistettiin paketilla Elvis DVD-levyjä. Vuoden alusta lehden päätoimittajana aloitti seinäjokelainen Raimo Hautanen. Vasemmalta, Marko Jokinen, Matti Sippola ja Martti Hellström.


Vuoden luokanopettaja 2013 sai kiitokseksi vuoden julkisesta aherruksestaan Luokanopettajaliiton pronssisen ansiomitalin sekä taiteilija Anne Tammisen grafiikanvedoksen, mikä lämmitti mieltäni kovasti. Keskellä on Piritta Siekkinen.

Vuoden 2014 luokanopettajaksi valittiin ulvilalainen Kari Keitaanniemi Kaasmarkun kylästä, "Koulu on kylän sydän". Valitettavasti Keitaanniemi ei päässyt paikalle pokkaaman palkintoaan, olisin mielelläni jutellut hänen kanssaan.

Onnea ja tsemppiä Karille!



Oli hyvin mielenkiintoista kuulla professori Jouni Välijärven analyysejä PISA:n TIMMS:n ja PIRLS:n tuloksista. Käyrät ovat laskevia kautta linjan, vaikka olemmekin edelleen Euroopan ykkösiä. 

Huolestunut täytyy olla, kun osa pojista on putoamassa kelkasta varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Onneksi koulujen väliset erot ovat pieniä.

Martti Hellströn teki Välijärven analyyseistä hienon tiivistelmän omassa blogissaan:



Kokouksen puheenjohtajana toimi Ari Häkkinen Kouvolasta, kuvassa (oikealla) hän onnittelee Suomen Luokanopettajien ensimmäistä puheenjohtajaa, Matti Sippolaa.


Kokouksessa valittiin Suomen Luokanopettajien ensimmäinen hallitus: vasemmalta, Marko Jokinen, Piritta Siekkinen, Janne Louhi, Tia Carina Ukkola, Johanna Pietilä, Eva-Stina Törnroos, Elina Karjalainen ja Riitta Lenkola. Kuvasta puuttuu Eija Västinsalo.


Erityisen mieluisaa oli nähdä pitkästä aikaa kunniavieraat, Anneli ja Martti Mäkelän. Martti on ammattiyhdistysidolini, sillä hän toimi Vantaan opettajien ammattiyhdistyksen puheenjohtajana, kun aloitin opettajan työt v. 1980. Anneli ja Martti opettivat Vantaan Kaivokselan koulussa, Martti toimi myös rehtorina.

Martti oli jämäkkä puheenjohtaja, jonka sanaan aina luotettiin. Hän toimi myös OAJ:n hallituksen puheenjohtajana eli oli OAJ:n kakkosmies heti silloisen OAJ:n puheenjohtaja Voitto Ranteen jälkeen. Martti toimi myös Luokanopettajaliiton puheenjohtajana.

Kokouksessa laadittiin Luokanopettajan päätoimittajan Raimo Hautasen johdolla selkeäsanainen mediatiedote:


Julkista heitteillejättöä peruskoulussa

Suomen Luokanopettajat ry on järkyttynyt suomalaisen perusopetuksen nykytilasta ja kehityksestä. Kuntien yhä lisääntyvät säästötoimet uhkaavat koulujen päivittäisen työn toteuttamista. Oppimistulokset heikkenevät ja sitä kautta Suomi menettää mainettaan laadukkaana koulutusvaltiona.

Koulutuksen järjestäjät rikkovat jatkuvasti perusopetuslakia lomautusten ja säästövapaiden kautta. Turvallisuuttakaan ei voida taata, kun luokassa ei ole opettajaa.

Kuntien säästötoimet rikkovat myös YK:n Lapsenoikeuksien sopimusta, jossa todetaan: ”Lasta koskevia päätöksiä tehtäessä on aina ensimmäiseksi otettava huomioon lapsen etu.” Lapsenoikeuksien sopimus on sisällytetty Suomen perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmiin.

Päättäjät eivät ymmärrä, että leikkaukset kohdistuvat lasten ja nuorten tulevaisuuteen ja sitä velkaa ei heille pystytä koskaan maksamaan takaisin.

Matti Sippola
puheenjohtaja
Suomen Luokanopettajat ry

Yhtenäiset ohjeet oppilaiden arviointiin

$
0
0
Läse-sedel för August Vilhelm Lundell

August Vilhelm oli isoisäni Bertil Vilhelmin isä. Selkeä oli 1880-luvun todistus, rastia ruutuun ja naimalupa taskuun. Paina kuvaa, niin näet sen suurena.


13.3. HS


Koulujen varsin kirjavaa arvosanojen antoa pyritään yhtenäistämään uusilla, nykyistä tiukemmilla ohjeilla.

Opetushallitus valmistelee parhaillaan valtakunnallisia kriteerejä, mitä oppilaan pitää osata saadakseen kahdeksikon eri aineissa kuudennen luokan jälkeen.

Uudet ohjeet on määrä ottaa käyttöön kaikissa yhteisissä aineissa syksyllä 2016, kertoo opetusneuvos Irmeli Halinen.

Opetushallituksen tekemistä eri oppiaineiden oppimistulosten arvioinneista on jo pitkään käynyt ilmi, että samaa osaamista testeissä osoittaneilla on voinut olla todistusarvosanassa jopa kahden numeron erot.

Opettajat käyttävät yhä suhteellista arviointia eli vertailevat oppilaita toisiinsa, vaikka oppilaan osaamista pitäisi verrata valtakunnallisiin kriteereihin, jotka koskevat arvosanaa kahdeksan. Ne ovat olleet käytössä vuodesta 2004.


Sorkitaan nyt sitten tätäkin aihetta, tuleeko Enkeliporsaalle taas kärsään?

Tätä uudistusta olen odottanut. Oppilasarvioinnin ongelmat kulminoituvat tietenkin peruskoulun päättötodistukseen, joka annetaan yhdeksännen luokan jälkeen. 

Olen aina painottanut viitos-kuutosluokkalaisille oppilailleni, että "muistakaa sitten, ysiluokan kevättodistus ei sitten ole enää mitään vessapaperia, sillä haetaan lukioon tai ammattikouluun."

Koska tiedetään, että päättötodistuksella on suuri merkitys, on syytäkin rukata arviointikäytänteet samansuuntaisiksi. On melkoinen yhdenvertaisuusongelma, kun toinen ysiluokkalainen saa matematiikasta ysin ja toinen seiskan, vaikka osaamisen tasot olisivat samat.

Pitäisikö peruskoulun lopussa tietyissä oppiaineissa olla valtakunnalliset päättökokeet? Nähtäisiin oikeasti, kuka osaa mitäkin.

Tiedän, että on opettajia, jotka sanovat, että "mutta sittenhän ne päättökokeet ohjaavat mun opetusta". Mutta eikö ole hyvä, että edes jotkut yhteiset kriteerit ohjaavat opetusta? 

Nykytilanne alkaa olla skitsofreeninen, se alkaa muistuttaa Ruotsin tilannetta. Siellä oppilasarvioinnissa on menty männikköön, koska Ruotsissa ei ole oikeastaan oppilasarviointia ollenkaan. Oppilasarvioinnin puute on yksi syy sikäläisten oppimistulosten romahtamiseen lähes kehitysmaatasolle.

Parisenkymmentä vuotta sitten alakouluissa oli ns. arviointikokouksia. Opettajat istuivat yhteen ja vertailivat arviointeja keskenään. Erityisen tärkeää oli saada käyttäytymisen numerot suurinpiirtein samaan muottiin. 

Käytiin läpi luokka-asteen oppilaiden käyttäytymisen kympit. Kympit ja ysit piti ansaita, kasi oli norminumero. Seiskan saaneella oppilaalla oli jonkinlaisia käytösongelmia. Jos oppilas sai käyttäytymisestään kuutosen, harkittiin tarkkailuluokkaa.

Myös alakoulun kuutosluokkalaisten numeroissa voi olla heittoja eri koulujen välillä. Juttelin aikoinani jossain koulutusristeilyllä yläkouluni matematiikan opettajan kanssa, hän tiesi tasan tarkkaan, minkä koulun kuutosten opettajien antamat matematiikan numerot pitivät. 

Vantaalla on jo useamman vuoden ajan alakouluissa pidetty matematiikassa Makeko-kokeita, matematiikan keskeisen oppiaineksen kokeita. Äidinkielessä on pidetty Allu-kokeita, joilla mitataan lukemisen tasoa.

Kokeiden tulosten perusteella yksittäinen opettaja voi kehittää opetustaan. Jos tuloksista ilmenee, että luokka ei osaa kunnolla esim. prosenttilaskun alkeita, opettaja tietää takuuvarmasti, mihin matematiikan osa-alueeseen pitää panostaa.

En oikein jaksa uskoa, että lukuaineissa opettajat enää käyttäisivät suhteellista arviointia eli vertailisivat oppilaita toisiinsa. Nykytrendi on, että oppilaiden osaamista arvioidaan suhteessa heidän omiin edellytyksiinsä ja tavoitteisiinsa, mikä on osin johtanut oppilasarvioinnissa jonkinlaiseen kaoottisuuteen. Kahden oppilaan kasit eivät välttämättä olekaan enää samanarvoisia.

Päättövaiheessa pitäisi käyttää absoluuttista arviointia eli oppilaiden osaamista arvioidaan suhteessa yhteisiin opetussunnitelmassa määriteltyihin tavoitteisiin. Jos näin ei tehdä, oppilas voi päästä tiettyyn opinahjoon heikommalla osaamisella kuin joku toinen oppilas. Rannalle jääneen oppilaan osaaminen voi olla korkeampaa tasoa huolimatta siitä, että ko. oppilas on saanut heikommat numerot kuin oppilas, joka lipsahti sisään.

Peruskoulun päättövaiheessa kyse todellakin on yhdenvertaisuudesta. Päättövaiheessa numeroilla on merkitystä. Kyse on myös oppilaiden oikeusturvasta.

Kannattaa lukea OPH:n sivuilta, opettajat kertauksen vuoksi, muut silkasta mielenkiinnosta:





Viime opetussuunnitelmakierroksella Vantaalla luovuttiin sekavista koulukohtaisista opetussuunnitelmista ja siirryttiin ns. alueellisiin opetussuunnitelmiin. Eri oppiaineisiin määriteltiin hyväksytyn suorituksen kriteerit (lue 5) ja hyvän suorituksen kriteerit (lue 8).

Olin fysiikan ja kemian ryhmässä, jossa oli opettaja jokaisesta alueen alakoulusta sekä molempien yläkoulujen fysiikan ja kemian opettajat. Aloimme ihmetellä, miksi meidän täytyy määritellä hyväksytyn osaamisen kriteerit, koska todistuksissa ei juurikaan ole viljelty nelosia. Ehtoja ei enää anneta, ja oppilas jätetään luokalle yleensä vain huoltajien pyynnöstä.

Kyllä meidän sitten piti rustata ne hyväksytyn osaamisen kriteerit. Koska oppilaille ei anneta todistuksiin niitä nelosia, heille sen sijaan annetaan ns. armovitosia, vaikka heidän osaamisen tasonsa ei jossakin oppiaineessa täytäkään hyväksytyn suorituksen kriteerejä.

Vuoden luokanopettaja 2013 kiittää

$
0
0

Kuva on Luokanopettajaliiton vuosikokouksesta Jyväskylästä. Liiton nimi muutettiin, uusi nimi on Suomen Luokanopettajat ry.

Vuoden luokanopettaja 2013 sai kiitokseksi vuoden julkisesta aherruksestaan Luokanopettajaliiton pronssisen ansiomitalin sekä taiteilija Anne Tammisen grafiikanvedoksen, mikä lämmitti mieltäni kovasti. Taulua pitelee puheenjohtaja Matti Sippola Seinäjoelta, keskellä on Piritta Siekkinen Hämeenlinnasta.

Yllätyin, kuinka kollektiivinen palkinto Vuoden luokanopettaja 2013 -palkinto oikeastaan oli. Edustin koko vuoden suomalaisia luokanopettajia ja Luokanopettajaliittoa sekä Vantaan kaupunkia ja Pähkinärinteen koulua. 

Painotin lähiökouluopettajuutta, lähiökoulut ovat suuria kouluja, joissa on paljon oppilaita. Lähiökoulujen opettajat ovat työnsankareita, duunarimaikkoja.

Olin julkisuudessa paljon. Enkeliporsas on ilmeisesti mediaseksikäs elikko. En kieltäytynyt yhdestäkään haastattelusta.

Paina blogin vasemmasta laidasta tunnistetta, Vuoden luokanopettaja 2013. Joka jutusta en tehnyt blogijuttua. Moni toimittaja soitteli minulle myös kysellääkseen taustatietoja juttuunsa. 

Sometin niin paljon kuin sielu sieti.

Minulle tuli myös muutama luentokutsu, joista kieltäydyin pitkän matkan takia. Yhden luennon pidin Vantaan SM-hiihtojen seminaarissa Vantaan kaupungintalolla.

Enkeliporsas taisi olla sika paikallaan, koska moni ei tätä tiennyt tiennyt, mikä Luokanopettajaliitto on. Myös Vuoden luokanopettaja -titteli tuli paremmin tunnetuksi. Moni minulle tuntematon ihminen tuli juttelemaan kanssani.

Vuoden kohokohdat olivat voimaosallistuminen Korhos-gaten keskusteluun sekä Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlat Tampere-talossa.

Enkeliporsas kiittää ja liihottelee eteenpäin.

Pelataan sikaa

$
0
0

Koulussani on kaksi opettajaa ollut poissa töistä sikainfluenssan takia puolitoista viikkoa. Vantaalla on 55 yleissivistävää koulua, peruskoulua ja lukiota.

Pitkällinen sairaus on ihmiselle aina inhimillinen tragedia. Mutta pitkät sairauslomat maksavat kunnille paljon, koska sairastuneiden opettajien tilalle on palkattava sijaisia. Oppilaita ei voi jättää luokkiin yksin hillumaan.

Kuka tahansa kaupungin kamreeri voi laskea, kuinka paljon kaupungille maksaa, kun keskimäärin joka koulusta kaksi opettajaa makoilee kotona sängyn pohjalla puolitoista viikkoa.

Googlailin ja huomasin, että yhden influenssarokoteannoksen hinta on 12 euroa, joka on huomattavasti vähemmän kuin yhden opettajan puolentoista viikon palkka.

Joka koululta löytyy kouluterveydenhoitaja, joka voisi rokottaa opettajat. Jonoon vaan ja piikkiä olkavarsiin, kauan ei kestä.

Vantaan kaupunki on velkaa noin kaksi miljardia euroa. Suoraa lainaa on miljardi euroa, toinen mokoma on konsernilainaa.

Jotkut pitävät työntekijöitä vielä jonkinlaisena voimavarana.
Viewing all 365 articles
Browse latest View live