Quantcast
Channel: pro peruskoulu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 365

Säädyllinen luokkakoko - joko nyt nytkähtää?

$
0
0
Opettaja 7.12.


OAJ kannattaa opetusministeri Jukka Gustafssonille jätettyä ehdotusta, jonka mukaan perusopetuksen opetusryhmäkoosta säädettäisiin lailla.

Muutos on mahdollista toteuttaa nykyisillä rahoituskehyksillä, jos maksimiryhmäkoon sisältävä budjettilakiehdotus annettaisiin eduskunnalle ensi syksynä samansuuruisella rahoituksella kuin ministeriö jakaa nyt ryhmäkoon pienentämiseen.

– Kyseessä on jo toinen kerta, kun asiantuntijataholta saadaan lyhyen ajan sisällä tällainen ehdotus. Keväällä selvityshenkilöt Ritva Jakku-Sihvonen ja Jorma Kuusela ehdottivat samaa, koulutusjohtaja Heljä Misukka muistuttaa.

Misukka sanoo, että ministeriö on velvoitettu selvittämään opetusryhmien enimmäiskokoa tulevana keväänä, joten poliittinen tahtotila on olemassa.

– Säädös tarvitaan mahdollisimman pian lasten ja nuorten turvaksi, muutoin ryhmäkoot jatkavat kasvuaan opetuksen leikkausten vuoksi.


"Luokkakoko lakiin" on blogini yksi kantavimmista aiheista. Onneksi "maksimista tulee minimi" lässytyksestä on päästy eroon. "Maksimista tulee minimi" mantramainen toistelu alkoi jo hävettää.

Säädyllinen luokkakoko on koulutuksellista tasa-arvoa parhaimmillaan.

Isot ryhmät lisäävät aggressiivisuutta, mikä on eläinkokeilla todettu ajat sitten. Ihmiskokeita on saatu pitää hämmästyttävän pitkään.

Säädylliset maksimiluokkakoot peruskoulussa pitäisi olla:

- 1.-3. luokat 20 oppilasta
- 4.-9. luokat 24 oppilasta

En pitäisi pahana, vaikka luokkien 1.-3. maksimiluokkakoko olisi 18 oppilasta.

Lapsen opintien alkuun, esikouluun ja ykkösestä kolmoseen, kannattaa satsata. Satsaus pieneen oppilaaseen tuo säästöä tulevaisuudessa moninverroin.

Jos keskustelu luokkakoosta kiinnostaa, paina blogistani tunnistetta luokkakoko


Lisäys:

Toivottavasti säädyllisiä luokkakokoja ei maksateta opettajilla niin kuin joissain paikoissa nyt tehdään. Maksattaminen tehdään niin, että tuntikehys viedään minimiin ja lisäksi otetaan pois jako- ja tukitunteja. Niille, jotka eivät ole opettajia, selvennettäköön: tehdään palkkaleikkaus.

Tiedän helsinkiläisen koulun, jossa jopa kuudennen luokan luokanvalvojalisä on tungettu opettajien opetusvelvollisuuteen, 23 oppituntia ja luokanvalvojalisä. Perusteluna käytettiin, että "nyt saimme pienet luokat". Härskiä toimintaa.

Säädyllisiin luokkakokoihin pitää satsata oikeasti eikä kuristaa opettajia palkkaleikkauksin.

Miksei voitaisi ajatella, että myös jako- ja tukitunnit kirjattaisiin selkeämmin lakiin?

Viewing all articles
Browse latest Browse all 365

Trending Articles